Nyt fra Færøerne uge 10

Nyt fra Færøerne uge 10

Godt torskefiskeri på Flamish Cap. Ingen makrelløsning. Fiskerorganisationer i EU og Norge giver Island og Færøerne skylden.
Flamish Cap
Der meldes om godt torskefiskeri på Flamish Cap. Igennem en 10 årig periode har der været fiskeriforbud i området, men i 2010 fik Færøerne en kvote 1229 tons, og i 2011 må der fiskes 2235tons. Filettrawleren Enniberg fisker i øjeblikket i området. I starten af ugen lød meldingen på, at de indtil videre har 600 tons filet ombord, som er fisket på ca. 14 dage.

Sørvági:
Partrawlerne Vesturvarði og Vesturskin landede lørdag d. 5 marts 300,000 pund sej, som fartøjerne har fisket syd for Færøerne.

Havbúgvin landede mandag 18 tons linefisk i Sørvág.

Den mindre trawlere Skálafossur er tilbage på fiskeri, efter de mandag landede 7000 pund havtaske.

Granskibet Vesturland fra Hósvík landede 24,000 pund havtaske, prisen er oplyst til 24 kr. pr kilo.

Partrawlerne Vesturtúgva og Grønanes landede tirsdag 270,000 tons sej. Vesturtúgva landede i Sørvági, mens Grønanes landede til Kósina i Klaksvík, som har en ejerandel på 45 % af Grønanes.
 
Klaksvik:
Vestmenningur og Fram landede onsdag 500,000 pund sej til Kósina i Klaksvík. Fartøjerne har fisket øst for Færøerne. Skibene afsejlede atter straks efter endt losning.
Safir og Smaragd landede også fangster af sej til Kósina.
 
Toftir:
Drelnes landede 20.000 pund havtaske, som blev solgt for 285.588 kr.
 
Lineskibet Kambur landede 9 tons, som er vurderet til en samlet pris af 113.850 kr. Kambur har på denne rejse fisket vest for Færøerne. Rejsen blev indledt d. 4. marts. I året 2010 opnåede Kambur et brutto fiskeri på 12 mio.kr.

Rejetrawleren Havborg landede 350 tons frosne rejer på øgruppen Saint Pierre, der ligger sydøst for Newfoundland. Fangstrejsen blev indledt d.12 februar. Den 11. marts stævnede skibet ud på årets 3. fangstrejse. Årets to første ture er begge fisket på Grand Bank. En anden færøsk rejetrawler, Artic Viking, fisker i øjeblikket i Barentshavet.

Makrelforhandlingerne:
Det lykkes i sidste uge kyststaterne at nå til enighed om en fordeling af makrelkvoterne i Nordøstatlanten. Fiskerinteresser i Norge og EU skyder skyldes på Island og Færøerne.
Den europæiske PO-sammenslutning EAPO, Norges Fiskarlag samt Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening i Norge har i fællesskab udsendt en pressemeddelelse, hvor de bl.a. skriver
“EU og Norge kom til forhandlingsbordet i Oslo med vilje til endelig at nå en aftale mellem alle involverede parter. Ifølge den pelagiske sektor i EU og Norge er årsagen til den manglende aftale helt urealistiske krav til andel i det samlede fiskeri, både fra Færøerne og Island. Vi understreger, at kvoteandele aldrig vil kunne baseres på et mønster af frit fiskeri, uden nogen videnskabelig troværdighed, hvad der ville være tilfældet, hvis EU og Norge accepterede de urealistiske krav fra de to lande,”

FiskerForum.com/Skipini/EK