Oddgeir Alvheim (74 år) er nærmest at betegne som norsk togt-veteran og hvis man tæller dagene sammen han har tilbragt på havet, bliver det til mere end 15 år med foden på dæk, langt hjemmefra.
Togterne har givet den norske forsker og tekniker mange spændende og interessante oplevelser, hvor opgaverne ombord på de forskellige forskningsskibe, med at registrerer fangsterne og beskrive fiskearterne der kommer op af dybet, har givet Oddgeir Alvheim mulighed for også at få opkaldt flere fiskearter efter sig.
Nordmanden har allerede to fisk og en søsnegl opkaldt efter sig. Første gang Alvheim så en "ny" fiskeart var på tur med det tidligere forskningsskib »Dr.Fridtjof Nansen«, ud for Myanmars kyst tilbage i 2013. Han fortæller videre, »Det var kun mig ombord, der arbejdede med registrering. Jeg tog et billede af fisken, men sørgede ikke for registreringen, da Vi alle ombord næsten var sikre på, at denne fisk ville vi fange mange flere af. Sådan gik det bare ikke,« forklarer den nyligt pensionerede forsker. Heldigvis var han tilbage to år efter i samme område ud for Myanmars kyster og denne gang blev fisken registreret helt efter bogen.
Den sidste i rækken af nye arter registreret af Oddgeir Alvheim, tilhører den berygtede fugu-fiskefamilie og er efterfølgende blevet kaldt chelonodontops alvheimi, efter Oddgeir Alvheim. Denne art er en ren delikatesse i Japan, hvor de også kaldes fugu. Denne fisk menes dog at være skyld i mere end 50 mennesker død hvert år, som følge af akut forgiftning hvis man ikke sørger for den rette tilberedning.
Alvheims fiskearter er følgende:
-
Turbonilla alvheimi: Havsnegl opdaget ud for Gabon i 2005. Opkaldt i 2010.
-
Novaculops alvheimi: Leppefisk opdaget mellem Mauritius og Seychellerne i 2008. Opkaldt i 2013.
-
Thorogobius alvheimi: Kutlingfisk opdaget uden for Angola i 2005. Opkaldt i 2018
-
Chelonodontops alvheimi: Fuglefisk opdaget uden for Myanmar i 2013 og 2015. Opkaldt i 2018.
Hvad angår navngivningen af nye arter, kaldes det taksonomi i fagsproget. Her er det forskeren der beskriver arten for første gang, som bestemmer navnet. Artens latinske navn består altid af to dele. Det første ord er det genealogiske (slægtens) navn og viser hvilken familie den tilhører, mens sidstnævnte præciserer, hvilken art det er.
Du kan læse hele artiklen her på Forskning.no
Kilde: Forskning.no FiskerForum.dk