To nye stenrev bliver nu genskabt i Kattegat og Øresund for at gavne havets biodiversitet. Stenrevene spiller en vigtig rolle for havlivet, da de skaber skjulesteder for fisk og bunddyr som torsk og hummer, samt tangplanter, som vil vokse på stenene.
Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelse
I september 2024 blev der lagt 19.000 tons sten ud i Kattegat ud for Gilleleje på Sjællands nordkyst. Miljøstyrelsen står bag projektet, der også omfatter et nyt stenrev ved Taarbæk i Øresund. Målet er at genskabe nogle af de mange stenrev, der tidligere fandtes langs de danske kyster, men som er blevet fjernet til byggeri af havne, slotte og kirker.
Stenrevene er vigtige levesteder for både fisk, tang og bunddyr, og de forventes at blive betydningsfulde yngle- og opvækstområder for arter som torsk og hummer. Tang vil sætte sig fast på stenene, hvor det ikke kan vokse på sandbund, og skabe et rigt havmiljø omkring revene.
Fakta om stenrevene
- Der er brugt sten på 30-70 cm fra Norge til at genskabe de nye rev.
- Rev ved Gilleleje strækker sig over 6,6 hektar og ligger 3 km fra kysten i en dybde på 7-15 meter.
- Tårbæk Rev i Øresund vil dække et område på 34 hektar.
- Projektet skal bidrage til at genskabe de mange stenrev, der er gået tabt gennem tiden, og forventes færdigt i 2024.
Disse nye stenrev vil med tiden hjælpe med at styrke livet i havet og sikre bedre forhold for både fiskeri og biodiversitet.