Mandag den 11. juli 2022, vil der både i den danske og svenske del af Kattegat blive indført ny fiskeriregulering for at beskytte hav-naturen, skriver Fiskeristyrelsen i en meddelelse.
I konkrete områder vil det være forbudt at fiske med bundslæbende redskaber og i andre vil det være helt forbudt at fiske.
Se koordinaterne for området her
De nye krav og regler har længe været undervejs. Siden 2016 har de været i proces, men først nu er forslaget igennem EU. Der har altså været tale om en lang og indviklet vej gennem EU-systemet.
Dansk dialog med fiskerne – svenskerne har ingen dialog haft
Fiskeritidende.dk skriver om sagens forløb, at mens de danske myndigheder har været i tæt dialog med Danmarks Fiskeriforening og andre interessenter til søs, så er der i høj grad taget hensyn til fiskeriet i den danske del af Kattegat, samtidig med at mudderhavbunden beskyttes.
Helt omvendt har det været for den svenske del, hvor dialogen helt er udeblevet og inddragelsen af interessenter været meget minimal. Det har været en ren top-down proces.
Både de svenske og danske fiskeriorganisationer har efterlyst en bedre dialog, hvor man i højere grad tog højde for fiskernes aktiviteter til søs. Det har desværre ikke været tilgangen fra Sverige.
I dansk farvand indføres der et forbud mod at fiske med bundslæbende redskaber i seks havstrategiområder og i et Natura 2000-område. Begrænsningerne indføres for at beskytte havbundens naturtyper i områderne. De danske havstrategiområder blev udpeget i 2016 efter en grundig interessentinddragelse. Der blev bl.a. taget hensyn til fiskeriinteresser for at begrænse de økonomiske konsekvenser af udpegningerne. I svensk farvand indføres der fiskeribegrænsninger i fire beskyttede områder. I en del af de svenske områder indføres forbud mod alt fiskeri. I andre dele tillades fiskeri med håndredskaber, tejner efter skaldyr og pelagiske flydetrawl. Det vil dog i disse områder indtil slutningen af 2024 fortsat være muligt at fiske med garn, hvis man deltager i et nationalt kamera-monitorerings-projekt.
I svensk farvand. De svenske beskyttelsestiltag indføres både for at beskytte havbunden, havpattedyr og havfugle. I områderne med forbud mod alt fiskeri indføres den strenge beskyttelse for at beskytte alle dele af havnaturen.
Se kortudsnittet for både Danmark og Sverige herunder
- Dansk: I de markerede røde områder er fiskeri med bundslæbende redskaber forbudt.
- Svensk: I de markerede røde områder er fiskeri med bundslæbende redskaber forbudt. I de skraverede felter er alt fiskeri forbudt.
Af kontrolhensyn indføres der rundt om de danske havstrategiområder en zone på fire sømil, hvor fiskefartøjer, der fisker med bundslæbende redskaber, skal være udstyret med et fungerende AIS-positionssystem klasse A, der viser, hvor fiskefartøjerne befinder sig. I svensk farvand indføres tilsvarende et krav om AIS for alle fiskefartøjer i et større sammenhængende område.