I denne uge var arbejdsgruppen omkring udviklingen af en civil erhvervsdykkeruddannelse i Danmark samlet i Thyborøn for at gøre status.
Repræsentanter fra Dansk Industri, Søfartsstyrelsen, politiske fagudvalg, branchevirksomheder samt EUC Nordvest kunne med stolthed konstatere, at indsatsen i det forgangne år, nu har udmøntet sig i et køreklart uddannelseskoncept, der står klar til at stå sin prøve til september, hvor de første civile erhvervsdykkerhold skydes i gang.
Den nye erhvervsdykkeruddannelse, der udbydes af EUC Nordvests afdeling i Thyborøn, North Sea College, har været længe undervejs. Således er det mere end fem år siden, de første idéer om en ny erhvervsdykkeruddannelse blev luftet, da det stod klart, at Forsvarets udbud af erhvervsdykkerkurser ikke længere matchede branchens behov i tilstrækkelig grad.
Nu er landets første og eneste civile erhvervsdykkeruddannelse en realitet
Branchen, der skal aftage de kommende erhvervsdykkere har været dybt involveret i udviklingen af den nye uddannelse, netop med henblik på at sikre, at uddannelsens indhold rammer spot on ifht. branchens behov.
»Vi er i DI begejstrede for, at erhvervsskolen EUC Nordvest i samarbejde med branchen, myndigheder og lokale virksomheder har skabt et stærkt fagligt miljø, som gør det muligt at tage en civil erhvervsdykkeruddannelse i Danmark. En uddannelse som kun er mulig, fordi der har været politisk opbakning og støtte til branchens behov. Vi er i Danmark afhængige af, at vi også har adgang til den del af landet, som er under vand. Erhvervsdykkere udfører helt centrale opgaver vedr. f.eks. reparation og inspektion af undervandsstrukturer, redningsaktioner og forskning. Det er derfor vigtigt for både branchen og for Danmarks beredskab, at vi nu selv kan uddanne til det arbejdsmarked, som ligger under vandoverfladen, lyder det fra vicedirektør Signe Tychsen Philip fra Dansk Industri.
Stort behov for generationsskifte
Hvor mange erhvervsdykkerhold, der vil blive udbudt på årsbasis er endnu ikke fastlagt, da man af gode grunde ikke kender det reelle behov.
»Et forsigtigt bud er, at vi forventer at uddanne ca. 30 nye erhvervsfiskere årligt, men det kan i realiteten ende med at blive markant flere. Vi oplever en stor interesse for det nye udbud. Det første hold er fyldt op, og vi er allerede begyndt at skrive folk på venteliste – og så er vi i dialog med en større virksomhed, der forventer at sende et stort antal medarbejdere på erhvervsdykkerkurser her inden for de næste par år. Der
er ingen tvivl om, at vi med den nye erhvervsdykkeruddannelse rammer et uindfriet behov i branchen,« fortæller direktør Hans Chr. Jeppesen fra EUC Nordvest.
Divisionschef Jørn Asmussen fra entreprenørvirksomheden CG Jensen er helt enig, og han glæder sig over udsigten til at få tilført nye erhvervsdykkere til erhvervet.
»De nuværende erhvervsdykkere er – for manges vedkommende – ved at være godt oppe i årene, og der er derfor et stort behov for at få tilført nye, yngre kræfter. I CG Jensen bruger vi erhvervs-dykkere til langt de fleste opgaver, så det er farligt – både for os og for branchen generelt – hvis vi lige pludselig står i en situation, hvor vi ikke kan få de folk, vi skal bruge. Så vi skal virkelig have spredt budskabet om, at man nu har muligheden for at uddanne sig til civil erhvervsdykker på North Sea College. Erhvervsdykker-uddannelsen er en fantastisk uddannelse, der giver adgang til et spændende arbejdsliv. Det kan i perioder være hårdt og krævende, men det er en livsstil, så man får lov at arbejde med noget, man kan lide, og samtidig kan man også tjene gode penge på det. Det håber jeg, at rigtig mange vil få øjnene op for,« slutter Jørn Asmussen.