Det er DTU Aqua der nu integrerer havmiljø, biodiversitet og akvakultur i undervisningen af landets gymnasieelever.
DTU Aqua har med succes tilrettelagt et projekt kaldet »STEM for Verdensmålene« i landets gymnasieskoler over de seneste 3½ år, hvor fokus har været på at engagere unge i naturvidenskabens rolle i løsningen af globale udfordringer.
Projektet, finansieret af Novo Nordisk Fonden med 2,4 millioner kroner, der omfatter seks undervisningsforløb og efteruddannelse af gymnasielærere.
Undervisningsforløbene dækker fagene kemi, bioteknologi og biologi og tager udgangspunkt i praktiske problemstillinger inden for biodiversitet, klima og fødevareforsyning. Hvert forløb præsenteres af en ph.d.-studerende eller postdoc fra DTU Aqua gennem professionelt producerede videoer, der forbinder forskningsprojekter med teori og praktiske øvelser.
Desuden har over 250 gymnasielærere i Danmark og på Færøerne gennemgået efteruddannelse inden for emnerne i undervisningsmaterialet. Erfaringerne fra »STEM for Verdensmålene« bliver nu delt i to Horizon Europe-projekter, »Understanding Ocean Carbon« (OCEAN IUC) og »Blue Mission BANOS«, hvor DTU Aqua vil præsentere projektet som ›best practice‹ inden for formidling af havets betydning og ocean literacy.
Projektet er baseret på en behovsanalyse blandt 100 gymnasielærere og 85 gymnasieelever ved starten af projektet for at identificere efterspørgslen på nyt undervisningsmateriale. En løbende evaluering fra Naturfagenes Evaluerings- og
Udviklingscenter viser, at elever og undervisere positivt har reageret på forløbene, da de motiverer eleverne gennem en varieret og vekslende undervisning, fokus på virkelighedsnære problemstillinger og muligheden for at arbejde med naturvidenskabelige forskning.
Seks undervisningsforløb hvor Emnerne for undervisningsforløbene i »STEM for Verdensmålene« er:
- Linemuslinger – i kampen mod eutrofiering og som bæredygtig fødevare
- Restaurering af østers i Limfjorden – bioinformatik og DNA-sekventering
- Arktis under forandring – polarhavenes biodiversitet
- Organisk fingeraftryk i havet – organiske molekyler og spektroskopi
- Bæredygtige proteiner – fra insekter til fiskefoder
- Fra øl til fiskefoder – mask som bæredygtig proteinkilde.
Hele evalueringsrapporten er tilgængelig på neuc.dk.
Projektet sigter mod at styrke interesse og forståelse for naturvidenskab blandt unge og fremhæve dets rolle i at tackle verdens udfordringer inden for miljø og bæredygtighed.