Alt mens skarven årligt æder over 25 mio torskeyngel i de danske farvande og Fiskeristyrelsen farer frem med krav om kameraovervågning af fiskerne, for at stoppe udsmiddet af torsk, så viser helt nye tal, at danske fiskeres bifangst af undermålstorsk i et rødspættefiskeri i Østersøen, er mikroskopiske lave og næsten ikke eksisterende i forhold til hvad »andre« gør og hvad »andre« mistænker fiskerne for at gøre.
Østersø-fiskere fangede 19 undermålstorsk i 40 træk – det dokumenteres i et nyt forsøgsfiskeri, at der stort set ikke fanges nogen undermålstorsk i rødspættefiskeriet i Østersøen
Det skriver Fiskeritidende.dk
De seneste år har fiskerne oplevet en række strenge reguleringer indført i fiskeriet i Østersøen for at beskytte torskebestanden. Især frustrerende for danske fiskere har været indførelsen af lukkeperioder, hvor fiskeri er helt forbudt. Fra midten af januar til udgangen af marts er område 22 berørt, og fra midten af maj til udgangen af august gælder det område 24. Dette begrænser fiskernes muligheder for at fange rødspætter og andre fladfisk i Østersøen, som normalt er tilgængelige i disse perioder.
Tidligere på året deltog de to fiskere Thomas og Frank Theodorsen fra fartøjet SG 92 Gi-Bri Bagenkop i et forsøgsfiskeri med DTU Aqua. Formålet var at undersøge, hvor mange undermålstorsk der bliver fanget under fiskeriet efter rødspætter.
Forsøget fandt sted i område 22 i den sidste halvdel af marts og blev kamera-overvåget. Resultaterne af dette forsøgsfiskeri er bemærkelsesværdige og taler helt deres eget tydelige sprog.
På 15 dage fangede fiskerne 22.550 kilo fisk i 40 forsøg
Af disse udgjorde rødspætter 15.800 kilo, mens torsk udgjorde 842 kilo, og antallet af undermålstorsk var 19 stykker ialt. Det svarer til mindre end en halv undermålstorsk per fisketur.
Thomas Theodorsen påpeger, at disse resultater understreger behovet for at afskaffe lukkeperioderne, hvilket vil give fiskerne mulighed for at fange fladfisk i løbet af året. Han mener også, at de eksisterende redskaber fungerer effektivt og at der ikke er behov for yderligere regulering.
Han håber, at disse resultater vil påvirke fiskeripolitikken for Østersøen og give mere fleksibilitet og sund fornuft tilbage til branchen. Thomas håber, at fiskerne kan vende tilbage til at fiske i Østersøen om vinteren, nu det er bevist at det ikke truer bestanden af de små torsk.
Overfor Fiskeritidende.dk, siger han bestemt. »Resultatet af dette forsøgsfiskeri med kun 19 småtorsk i 40 slæb – er så tæt på nul som man overhovedet næsten kan komme. Vi vidste godt, at det var sådan. Det har vi sagt i mange år, men nu er det dokumenteret,« understreger Thomas Theodorsen. »De grønne organisationer beskylder os altid for, at vi fanger en masse undermålstorsk, men hvis 19 undermålere i 40 træk er mange, så ved jeg snart ikke,« kommer det fra Thomas Theodorsen.
Han gentager igen overfor Fiskeritidende.dk, at resultaterne sætter en tyk streg under, at man bør afskaffe lukkeperioderne, så der igen kan fiskes efter fladfisk på de tidspunkter af året, hvor det kan lade sig gøre at fange dem.
»Det viser også, at der ikke er nogen grund til at kræve, at vi skal bruge nye redskaber, når de redskaber, vi bruger i dag, fungerer upåklageligt,« understreger han igen. Han håber i det hele taget, at resultaterne fra forsøgsfiskeriet vil bidrage til, at der kommer mere sund fornuft ind i fiskeripolitikken, der føres for Østersøen.
»For fem år siden fiskede vi 10 måneder om året i Østersøen og 2 måneder i Kattegat. Som det er nu, er vi tvunget til at gøre det stik modsat, fordi man har smidt os væk hjemmefra. Jeg håber, det snart bliver sådan, at vi igen må fiske i Østersøen om vinteren,« siger Bagenkop-fiskeren, der nu har bevist, at fiskeriet kan foregå uden at fange mange undermåls-torsk.