Der er Filminstruktør Christian Andersen, der selv oprindeligt stammer fra Hirtshals, der nu omsætter den tragiske ulykke med redningsbåden RF2 og fiskekutteren »Hanne Dorthe’s« forlis til en film på det store lærred. Her omkom 9 søfolk i det voldsomme vejr i indsejlingen til Hirtshals i 1981.
Natten til den 1. december 1981 forliste Fiskekutteren »Hanne Dorthe« og redningsbåden »RF 2« i indsejlingen til Hirtshals. Tragedien kostede 3 fiskere og 6 redningsfolk livet. Vind- og strømforhold var den pågældende aften og nat usædvanlige og var ikke tidligere set. Vinden var fra NØ og blæste ca. 20 m/s med en bølgehøjde på ca. 4 – 5 meter. Strømmen var SV-gående med en hastighed på 3-4 knob.
Under disse ekstreme forhold forliste fiskefartøjet »Hanne Dorthe« af Hirtshals under indsejling til havnen omkring kl. 21.00. I forsøget på at finde overlevende og under den efterfølgende hjælp til de øvrige kuttere, som deltog i eftersøgningen, der søgte havn efter indstillingen af eftersøgningen klokken 01.00, fik »RF 2« redningsbåden en forkert sø, der vendte fartøjet 180 grader og under ulykkelige og uheldige omstændigheder blev den liggende med bunden i vejret.
Sådan kunne man læse omkring forliset af Redningsbåden og kutteren i indsejlingen til Hirtshals Havn i 1981, så selvom filminstruktør Christian Andersen endnu ikke var født, så var ulykken alligevel tæt forbundet med filminstruktørens eget liv, skriver Søfart i en foromtale om den kommende biograffilm. For instruktøren’s mor var gift med én af de mænd fra fiskekutteren, som omkom i indsejlingen i det voldsomme vejr.
Til søfart siger instruktøren, »Det er en ulykke, som er tæt knyttet til min egen familie. Det var et kæmpe slag for byen, hvor de fleste havde en eller relation til én eller flere af dem, som omkom.«
» Jeg er siden begyndt at lave film. Det kan man kalde tilfældigt, men det er det ikke, når jeg vælger at lave en film omkring forliset,« siger Christian Andersen til Søfart og fortsætter, »Jeg fokuserer på dem, der står tilbage. Det har ofte været kvinder og børn. Deres perspektiv har historisk set været fraværende i ulykker som disse. Jeg har samtidig et behov for at fortælle en historie om det, jeg selv kender til. Om hvordan det er at være derhjemme og kigge ud over det åbne hav og vente på, at far kommer hjem,« uddyber, Christian Andersen.
Selv håber Christian Andersen på, at filmen med arbejdstitlen »Synkefri« kan vises i landets biografsale i 2024.