Novo Holdings, et af Danmarks største investeringsselskaber, er i oktober måned blevet majoritetsejer i det norske firma Stingray, som udvikler laserteknologi til bekæmpelse af lakselus.
I denne uge blev det så offentliggjort, at Benchmark Holdings har indgået en bindende aftale om at sælge sin genetiske forretning (herunder Benchmark Genetics, Benchmark Genetics Norway og deres datterselskaber) til Starfish Bidco, et hel-ejet datterselskab af Novo Holdings, for op til NOK 3,6 milliarder.
De norske virksomheder, med fokus på teknologi og innovation inden for akvakultur, indgår i Novo Holdings’ langsigtede mål, der er at bidrage til en mere bæredygtig fødevareproduktion, især gennem genetik og teknologi.
Novos opkøb syntes strategisk, da de har en stærk interesse i at fremme bæredygtighed, især i fødevareindustrien. Laks anses som et effektivt og bæredygtigt protein med lavere CO₂-aftryk end mange andre animalske proteiner. Ved at investere i teknologier, der forbedrer akvakultur, ønsker Novo at bidrage til løsningen på verdens stigende behov for fødevarer samtidig med at mindske klimabelastningen.
Ilaks.no har talt med Aleks Engel, der er partner i Novo Holdings’ Planetary Health Investments Team, som peger på tre centrale elementer i strategien bag opkøbet af Benchmark Genetics:
- Udvidelse af eksisterende markeder
Benchmark Genetics er allerede en nøglespiller inden for genetik, især for laks. Novo ønsker at udvide virksomhedens produkter til nye markeder og andre akvakulturarter som rejer. Derudover vil de på sigt undersøge mulighederne for genetisk avl af andre fiskearter. - Innovation inden for genetik
Novo ser et stort potentiale i genteknologi og forventer, at EU i løbet af de næste 2-4 år vil lempe reglerne for brug af avanceret genredigering. Dette vil accelerere udviklingen inden for opdræt af arter som laks og rejer, hvilket kan gøre produktionen mere effektiv og bæredygtig. - Fokus på bæredygtighed og globalt fodaftryk
Både Stingray og Benchmark opererer globalt med teknologier, der understøtter bæredygtig akvakultur. Novo vurderer, at opdrættet af laks og andre akvakulturarter er en nøgle til at levere bæredygtigt animalsk protein til en voksende verdensbefolkning.
Selvom Novo Holdings ser akvakultur som et centralt område, har de på nuværende tidspunkt ikke planer om yderligere opkøb. Fokus er nu på at integrere og videreudvikle de to nye selskaber. Aleks Engel understreger dog overfor ilaks.no, at de på sigt kan være interesserede i at udvide porteføljen.
Aleks Engel fremhæver laks som en bæredygtig fødevare med lave CO₂-aftryk. Novo Holdings’ investeringer i akvakultur ses som en måde at dække verdens stigende behov for protein, samtidig med at det bidrager til en mere klimavenlig fødevareproduktion.
Novo Holdings, som også er kendt som majoritetsejer af medicinalgiganten Novo Nordisk, forventer, at disse investeringer vil skabe både økonomisk og miljømæssig værdi. Dette styrker deres position som en global aktør inden for bæredygtig udvikling.