Norske havbrug langs kysten har fået en uventet udfordring. Det er kæmpe tun, også på norsk kaldet »makrelstørjer« (blåfinnede tun), der bryder ind i de store lakse-bure. I år har der allerede været syv tilfælde, hvilket er tæt på rekordåret 2023, hvor otte af disse kæmpefisk fandt vej ind i lakse-burerne.
Tidligere på ugen blev lakseopdrættet Mowi ved Flekkefjord ramt, og andre virksomheder har haft lignende besøg – blandt andet oplevede Sulefisk, at en 348 kilo stor tun fandt vej ind og blev fanget i buret. Det tog fire dage, på grund af uvejr, før det lykkedes for de ansatte at få den ud.
Den blåfinnede tun, der kan blive op til tre meter lang og veje helt op til 500 kilo, har i de senere år gjort comeback i de nordiske farvande, efter at have været fraværende i mange år. Nu ses den over store områder i Nordsøen og helt op mod Svalbard.
Læs her om Sulefisks kamp med kæmpetunen
Da vinden endelig lagde sig, var tiden kommet til at løse et særligt uventet problem hos Sulefisk: en gigantisk makrelstørje på 348 kg og næsten tre meter lang var gået på rov og havde klemt sig ind i et af lakseburene. Klokken 9:45 nåede teamet frem til lokaliteten ved Guleskjeret, hvor holdet straks gik i gang med dagens nøje planlagte operation.
Med dykkerhold og fjernstyrede ROV’er i vandet og et tæt samarbejde fra kontrolrummet på land kunne Sulefisk-teamet nu holde et skarpt øje med tunfisken og sikre, at laksene forblev i sikkerhed. Hele morgenen og formiddagen gik med at sætte kastnet og gjenfangstgarn omkring bur nummer 5 for at kontrollere situationen og forberede fangsten.
Klokken 14:05 var tunen endelig fanget i kastnettet. En jæger med specialtilladelse blev tilkaldt for at aflive fisken, der herefter blev løftet ombord på båden og bløgget. Ved nærmere undersøgelse af tunens mave kunne teamet konstatere, at den ikke havde spist en eneste laks – en stor lettelse for alle involverede.
Efter en uges intenst arbejde kunne Sulefisk endelig ånde lettet op. “Operasjon Makrellstørje” viste sig at være en ”once in a lifetime”-oplevelse, og hele teamet var både udmattet og lettede over, at alt endte godt. Sulefisk sender stor tak til alle – fra dykkerhold til Fiskeridirektoratet – der med deres dedikation og samarbejde gjorde denne udfordrende uge muligt at afslutte på en sikker måde.
Sulefisk Facebook
Fiskeridirektoratet har bemærket, at især i oktober finder tunen vej ind i buret. Det menes, at de enten jager fisk uden for burene eller tiltrækkes af fodringen i burene.