Norske lakse-havbrug ramt af dødelig alger
En helt usædvanlig opblomstring af den mikroskopiske alge Chrysochromulina leadbeateri har forårsaget laksedød i Norge omkring Nordland og Troms.

Norske lakse-havbrug ramt af dødelig alger

En helt usædvanlig opblomstring af den mikroskopiske alge Chrysochromulina leadbeateri har forårsaget laksedød i Norge omkring Nordland og Troms. Indtil videre er otte millioner fisk til en værdi af 2,1 mia NOK gået til og algeopblomstringen er ikke ovre endnu.

 

Dagens Næringsliv DN.no Norske lakse-havbrug ramt af dødelig alger i Norge skriver søndag, at der i nogle opdrætsanlæg langs kysten, er sat gang i et større evakueringsarbejde. Ellingsen Seafood ved Line Ellingsen fortæller til DN.no, at man har arbejdet ekstremt hårdt og målrettet med flytningen af fisk, og har her søndag morgen reddet ikke mindre end 850.000 fisk ud af risikozonen. Fiskene repræsenterer alene en salgsværdi på 250 mio NOK. Samme situation er Nordlaks, der ligeledes er ramt af algeopblomstringen. De har siden sidste torsdag haft held af at flytte 1,5 mio laks fra anlægget i Våtvika og samme succes har de også haft med at tømme deres havbrug i Kalvhodet.

 

Mikroalger er almindeligvis ufarlige, men kan i opblomstring og i store mængder være dødelige overfor fisk og skaldyr.

 

Den lille mikroalge Chrysochromulina leadbeaterii er et planteplankton som flytter og bevæger sig frit i vandmassene. Arten er relativt almindelig og opleves overvejende i foråret, men som oftest i mindre antal end de nylige opblomstringer som man har observeret og fundet i Nord-Norge.

 

Du kan læse hele artiklen her i Dagens Næringsliv DN.no her