I den mest omfattende optælling af sæler i norsk område nogensinde, ønsker Det Norske Havforskningsinstitut (IMR), at skabe sig et overblik over antallet af sæler, specielt i Syd Norge.
IMR har for nyligt gennemført en optælling af sælerne i det sydlige Norge og langs Skagerrakkysten. Områderne som blev afdækket, var Lysefjorden i Rogaland og regionerne Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark og Vestfold. Hvor den foreløbige optælling viser en lille øgning i bestanden i Vestfold og uændret i bestandene længere sydpå.
Optælling fra båd, gummibåd, drone / minihelikopter
Den omfattende optælling forløb over 10 dage i perioden fra den 15. august til den 25. august 2016, hvor der blev fotograferet sæler, mens de lå på klippeskærene. Der blev benyttet både fotografier og video, som dokumentation for den voksende sæl-bestand. Specielt dronen var til stor hjælp. Den blev sendt op fra følgebåden og kunne fra god afstand, panorerer oppefra, og dermed få et overblik over sæl-bestanden på klippeskærene. Med kikkert alene, kunne man som regel ikke få alle sæler med, da nogle lå gemt bag andre sæler og igen andre lå bag udspring og klipper og som sådan ude af syne for observatøren. Der var dronen det rette valg og også den mest foretrukne i dokumentationen af antallet af sæler.
Grundig optælling
Lokale fiskere blev spurgt om hvilke områder de havde observeret sæler i og sammenholdt med tidligere observationer af sæl-kolonier, var disse de foretrukne mål for optællingen. Men også ydre skær blev gennemgået og det på en måde, hvor hvert sted blev optalt tre gange på forskellige dage, for at gøre optællingen så faktuelt korrekt som muligt.
De norske forskere gik grundigt til værks, for undersøgelserne omfattede også indsamling af facesprøver (Afføring fra sæler), for at undersøge hvilken føde sæler normalt indtager. Der blev samlet ca. 80 prøver ind af forskerne. Prøver som vil indgå i den endelige rapport fra Universitet i Agder.
Ligeledes prøvede man de sidste par dage, at indfange sæler med net, for efterfølgende at mærke dem med GPS/GSM-mærker. Det lykkedes desværre ikke.
En endelig videnskabelig rapport fra sæl-togtet, vil ligge klar engang før jul i år.