Det er det norske Havforskningsinstitut, der har en ny sæson af Hummer-tejner-live, der netop er veloverstået. Her kan man følge hummerene når de går i »fælden«.
Årets norske hummerfiskeri startede fredag den 1. oktober 2021 klokken 8.00 og fuldstændigt samtidigt startede den populære live-streamning af hummer-fælden/tejneren op fra Flødevigen, lidt udenfor Arendal i den sydøstlige del af Norge, ud mod Skagerrak.
»Videoen starter med at tejneren er fyldt med agn, udstyret er testet, så alt er klar til nogle timers underholdende video,« forklarer chefingeniør Lene Christensen fra Havforskningsinstituttet. Hun fortæller videre, at det er niende år i træk, at Havforskningsinstituttet sender live-video fra hummerfiskeriet. Tejneren er udstyret med massere af lys og et kamera, så man kan følge med live fra havbunden døgnet rundt. Tejneren var aktiv til onsdag den 13. oktober 2021.
Følg aktiviteten på hummerteina.hi.no:
Ny tejner til hummer
»Det nye i 2021 var en ny og større fælde / tejner. Den er bygget af Green-Bay AS og står helt rå i aluminium og træ, med mål passende til den gamle »potte«, som Havforskningsinstituttet brugte for to år siden,« siger Lene Christensen og forklarer videre. Selv lys-opsætningen er helt ny. »Men det hele vejer til, så vi har været nødt til at låne en kran, så jeg ikke skulle falde i vandet, når den gik fra borde,« forklarer en storgrinene Lene Christensen videre. Hun var på turen ansvarlig for at røgte tejnen hver dag kl. 12.00 og igen at sætte mading på samt måle og mærke de hummere, der blev fanget i tejnen.
Fangstskema
Dette skema bliver dagligt opdateret med fangstdata.
aktion i et fredningsområde
Der forventes en del hummer rundt om og i fælderne / tejnerne, da de er udsat i et fredningsområde i Flødevigen. Her er der rigtigt mange og væsentligt større hummer, end i et område med et langt mere intensivt fiskeri.
»Hvis vi havde sat Hummer-tejnerne i områder, hvor der er åbent for fiskeri, ville der være langt mindre aktivitet«, siger forsker og bestandchef fra Havforskningsinstituttet Alf Ring Kleiven.
Varieret madding og agn
Noget, som både forskere og teknikere samt fiskere fagligt har interesseret sig for, er at finde ud af hvilken slags madding / agn hummerne bider på. Efter tips fra fiskere er fælderne / tejnerne blevet fyldt med deres forslag til blandinger af foder, med alt fra bananer og babymad via sursild til koteletter, kyllingelår og pølser (hvilket ifølge Lene Christensen har fungeret overraskende godt).
Nye varianter af madding og agn blev testet.
»Vi er ligeledes blevet bedt om at teste krabber og stillehavsøsters som lokkemad, hvilket man også har forsøgt at få med i undersøgelsen,« siger Lene Christensen.
Nogen hummer finder vej ud igen
Forskeren Alf Ring Kleiven fortæller, at det især har været interessant at se hummerens adfærd i og omkring tejnerne. »Vi har set, at mange hummere der kommer ind i tejneren / fælden, også finder vej ud af den igen. Disse fælder / tejner har ikke haft et indre fælde-kammer, hvilket øger risikoen for, at hummeren kan slippe ud igen,« siger han.
Før 1970’erne havde hummer-tejner / -fælder ikke et indre fangstkammer, som de moderne tejner er monteret med i dag. Ikke desto mindre var fangsterne pr. tejner væsentligt højere og større end det vi ser i dag. Det kan sige noget om nedgangen i bestanden de seneste årtier, men kan også samtidig bekræfter, at ved at fastholde fangsttallene på samme niveau, at tejnerne / fælderne er langt mere effektive i dag end tidligere.