Aquafil har sikret sig patent på genvinding af kobber fra opdræts-bure, hvilket er en rigtig god nyhed for den norske opdræts- og havbrugs-industri.
Det skriver Nofir og Aquafil i en pressemeddelelse.
Norske Aquafil Group, der også har italienske ejere fortæller, at man i dag kan genbruge langt mere materiale fra de udtjente opdræts-bure end nogensinde tidligere.
Øistein Aleksandersen, der er daglig leder i Nofir siger, »at selve kobberet fra de udtjente opdræt-bure, nu kan genvindes. Det er i sig selv en kæmpe sejr, set ud fra både et bæredygtigheds- og et forretningsmæssigt perspektiv. Kobber får nu nyt liv i mange forskellige brancher der efterspørger det og Øistein Aleksandersen tilføjer med et smil, at nu kan alle i branchen, ligefra de mange servicemedarbejdere og opdrættere, sove trygt om natten vel vidende, at det udstyr de fremstiller eller arbejder med, har den mindst mulige miljøpåvirkning, da det nu kan genanvendes.« Her tænker den daglige leder i Nofir især på genanvendelsen af kobberet i burene, der er meget efterspurgt og som med genindvindingen, nu imødekomme noget af efterspørgslen.
Ifølge Øistein Aleksandersen har kobberimprægnering af opdræts-bure været en større udfordring i lang tid. Særligt siden nye EU-regler trådte i kraft tilbage i 2018, hvor udtjente opdræts-bure med kobberimprægnering nu efter reglerne skulle bortskaffes som farligt affald.
Selv skriver Øistein Aleksandersen, at nylonbure er en stor ressource, men nye EU-regler i 2018 skabte store vanskeligheder og det tog tid at tilpasse os de nye regler. Men nu samler vi ind og er glade nu for at både nylon og kobber kan genbruges fra de udtjente opdræts-bure.
Langt mere kan genbruges
Desuden henviser lederen af Nofir til, at deres egen og samarbejdspartneres udvikling de seneste år, hvor mængden af materiale-genanvendelse er steget betragteligt betyder, at endnu mere genanvendes til nye produkter.
Det er uden tvivl det bedste set ud fra et livscyklus-perspektiv, der udover direkte genbrug, nu også omfatter genanvendelse af kasseret udstyr, til ny produktion. For nylon-bure er genanvendelses-procenten meget høj, og der går derfor ikke længere meget til forbrænding.
Ifølge det internationale patent, som Aquafil har erhvervet, kan kobberet nu enten bruges både i sin grundstofform, eller som tilsætning i forskellige kemiske processer. Det betyder, at det kan bruges i alt fra industri til opdræt og landbrug.
Aquafil Group, der er en multinational virksomhed med hovedkontor i Italien, der er førende indenfor produktion af nylon type 6 til blandt andet tæpper, tøj og nye plasttyper siger, at investeringen er en del af et mål om at være verdensledende inden for cirkulær økonomi og grøn omstilling.
Virksomheden skønner, at man årligt kan vaske og udvinde tæt på 250 til 300 tons kobber fra udtjente opdræts-bure, som hovedsageligt kommer fra Norge og Nofir.
Andrej Lubej, der er administrerende direktør for den slovenske virksomhed Cinkarna Celje, er en af hovedaftagerne af det genbrugs-kobber. Han fortæller entusiastisk om de forskellige anvendelser der af dette kobber. Han fortæller, at en af hovedanvendelsesområderne for dette kobber vil være forebyggende sygdomsudvikling i alle typer afgrøder, for eksempel vindruer, æbler, pærer eller andre frugter, samt for tomatplanter, kartofler og alle typer korn. I dag er det kun kobber og svovl, der lovligt kan anvendes som organiske svampemidler til planter. Derudover kan kobber bruges til en række industrielle formål, herunder til fremstilling af svejsekabler m.m.
Misinformation om genbrugsmuligheder
Øistein Aleksandersen håber også, at innovationen vil bidrage til mere genanvendelse af opdræts-bure generelt. Han har tidligere advaret om, at misinformation om, hvad der kan og ikke kan være muligt at genanvende, er en væsentlig flaskehals for mere genanvendelse. »Der er stadig overraskende mange, der mener, at bure med kobberimprægnering ikke kan genbruges. Det er ikke sandt. Den samme misforståelse gjaldt også for reb fra opdrætterne i lang tid. Indtil vi målrettet gik ud og efterspurgte mere af denne type materiale, så vi en markant stigning fra 2020 til 2021.
Han mener, at vi i de kommende år vil se, at der vil dukke endnu flere genbrugs-løsninger op på baggrund af det øgede fokus på det cirkulære og det bæredygtige samt ikke mindst de øgede rapporterings-krav, som virksomhederne i branchen selv står over for.
»Hele samfundet er blevet langt mere miljøbevidst, og der er taget et kvantespring på dette område også i opdræts- og landbrugs-erhvervet. Det er rigtig godt for alle parter, og det er også grunden til, at der bruges så meget tid og langt flere ressourcer på, at udvikle løsninger som denne,« siger Øistein Aleksandersen og tilføjer videre, »Jeg synes, det er rigtig sjovt at tænke på, at kobber der tidligere har imprægneret en rille i Steigen eller Kristiansund, nu kan udvindes og bruges til vindyrkning i Slovenien. For det er kun et årti siden vi kæmpede med at finde genbrugsløsninger for det samme.