For bedre at kunne forstå størrelsen af denne kolossale mængde fisk og skaldyr der er eksporteret fra Norge sidste år 2022 – så svarer det til 2,9 mio tons fisk og skaldyr (værdi 151,4 mia NOK) – at der hver eneste dag – året rundt – kan serveres 40 mio måltider – velbekomme..
Det er også det absolut bedste år nogensinde for den norske fiske- og skaldyrseksport. Det er en stigning på 30,7 mia norske kroner, eller hele 25 procent, fra det tidligere rekordår 2021.
Det er da også en svært tilfreds administrerende direktør i Norges Fiskeråd, Christian Chramer, der udtaler, at norsk skaldyrseksport har haft et historisk stærkt år. »Det sker i en periode,« siger han, »hvor der er krig i Europa, med galopperende energipriser og en skyhøj inflation samt en svækket global købekraft. Et resultat af de krævende og urolige tider er en voldsom prisstigning, som sidste år resulterede i rekordhøje priser på vigtige arter som laks, torsk, makrel, ørred, sej og sild,« påpeger Christian Chramer.
Norsk fisk og skaldyr har nået endnu en milepæl
»Bag eksportværdien på 151 mia norske kroner ligger en masse hårdt arbejde, og der er mange, der deler æren,« siger fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (AP), og fortsætter, »Vi er i udfordrende tider med høje fødevarepriser som følge af krigen i Ukraine og følgerne af Corona-pandemien. Selvom værdien af eksporten af fisk og skaldyr er steget betydeligt, er mængden ikke steget samlet set. At eksporten stadig går så godt, viser, at skaldyrsindustrien er en omstillingsparat branche med gode folk i hele værdikæden, som leverer produkter, der er efterspurgte. Det er godt for hele landet, og jeg har stor tiltro til den videre udvikling af fiske- og skaldyrseksporten,« understreger den norske fiskeri- og havminister.
Rekord trods lavere eksportmængde
Eksport-rekorden kommer på trods af lavere eksport-mængder for en række arter, såsom laks, sild, makrel, torsk og kongekrabbe og snekrabbe. Christian Chramer forklarer videre, »For laks har lavere havtemperaturer påvirket slagtningen negativt i 2022. Hvad angår vores vildfangede arter, blev der sidste år brugt betydelige mængder sild til mel- og olieproduktion i Norge, mens vi havde lavere kvoter for torsk. Det er i høj grad hovedforklaringen på volumenfaldet,« understreger Christian Chramer.
Der blev sat mange rekorder for norske fiskeeksport 2022
For allerførste gang eksporterede Norge fisk og skaldyr for mere end 10 mia NOK i hver af årets tolv måneder. Derudover oversteg lakseeksporten 100 mia NOK – Det er aldrig sket før.
»Norsk laks har haft en årlig vækst i eksportværdi på 14 procent over de seneste 10 år. Det er fantastiske tal og langt over den øvrige fastlands-eksport i Norge,« pointerer Christian Chramer.
Laksen er suverænt langt den største eksportsucces
Også i 2022 udgjorde laksen langt den største andel af norsk fiske- og skaldyrseksport med 70 procent af den samlede værdi. Herefter følger torsk (8 pct.), makrel (4 pct.), ørred (3 pct.), sild (3 pct.) og skaldyr (1 pct.).
»Der blev samlet eksporteret norsk fisk og skaldyr til 149 markeder. Norsk laks er elsket over hele kloden, torsk er meget stærk i Europa, makrel dominerer i Asien, stenbider er nærmest hellig på markeder som Portugal og Brasilien – og flere og flere får øjnene op for norske skaldyr,« siger Christian Chramer.
Eksportværdien fordoblet på kun syv år
Norsk fisk og skaldyrseksport har oplevet en stærk værdivækst de seneste år. I 2015 eksporterede Norge fisk og skaldyr for 74 milliarder NOK. På bare syv år er værdien således fordoblet. Christian Chramer understreger dog, at Norge ikke kan tage yderligere eksportvækst for givet i fremtiden. For, som han peger på, »verdenshandelen er stærkt påvirket af krigen i Ukraine samt en stigning i antallet af handelsbarrierer og en Corona-pandemi, der ikke helt har givet slip endnu. Det sker sideløbende med, at forbrugerne på markederne oplever svækket købekraft og konkurrence fra andre nationer og fra andre proteinkilder, der også presser på,« siger Chramer og anerkender samtidig de udfordrende tider for mange fisk og skaldyrsproducenter.
Men han medgiver da også, at norske fiske- og skaldyrsproducenter også er ramt af, at centrale inputfaktorer som brændstof og energi, der er blevet noget dyrere det seneste år. Så selvom den samlede værdi af norsk fisk og skaldyrseksport var rekordhøj i 2022, var året også krævende for mange af dem, der producerer vores fisk og skaldyr. Det er vigtigt at tage med på en dag, hvor der er meget fokus på eksportrekorder, understreger Fiskerådets administrerende direktør.
Her er de største markeder i værdi i 2022
- Polen: 15,5 milliarder kroner (+24%)
- Danmark: 12,6 milliarder kroner (+22%)
- USA: 11,7 milliarder kroner (+46%)
- Frankrig: 10,6 milliarder kroner (+29%)
- Holland: 9,4 milliarder kroner (+34%)
- Storbritannien: 7,8 milliarder kroner (+27%)
- Spanien: 7,3 milliarder kroner (+21%)
- Kina: 7,3 milliarder kroner (+45%)
- Italien: 6,6 milliarder kroner (+30%)
- Portugal: 4,9 milliarder kroner (+38%)
- I forhold til sidste år 2021
Dette var de største eksport-fiskearter i 2022
- Laks: 105,8 milliarder kroner (+30%)
- Torsk: 12,2 milliarder kroner (+25%)
- Makrel: 6,3 milliarder kroner (+7%)
- Ørred: 5 milliarder kroner (+24%)
- Sild: 3,9 milliarder kroner (-9%)
- Sej: 3,6 milliarder kroner (+44%)
- I forhold til sidste år 2021