Norge skærper tonen i sildekonflikten med Færøerne

Norge skærper tonen i sildekonflikten med Færøerne

Det norske Fiskeri-og kystministerium holder møde med brancheforeningerne; Norges Fiskarlag, Pelagisk Forening, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening og Norske Sjømatbedrifters landsforening, samt Norges Sildesalgslag, for at diskuterer yderligere sanktioner, mod specielt Færøerne, i den Nordatlantiske sildekonflikt.
Organisationerne har allerede tilkendegivet deres støtte til yderligere sanktioner mod Færøerne, Sanktioner der på linje med de netop indførte EU-sanktioner her 1. august, forbyder Færøerne at lande eller sælge sild og makrel til EU landene. Der er støtte til yderligere handling fra den norske side.

”Vi er først og fremmest optaget af at få forhandlingsløsninger, som indeholder bæredygtige og retfærdige aftaler. Selv om Norge er indstillet på at forfølge forhandlings vejen, må vi konstaterer at Færøerne mangler realitetssans og at også Island mangler tilsvarende når det gælder makrellen. Begge lande har sat os i et vanskeligt dilemma, ” siger Fiskeri- og Kystminister Lisbeth Berg-Hansen i en kommentar til de forestående møder.

”Jeg opfatter brancheforeningen, som konstruktiv og realistisk i deres beslutninger om nødvendigheden af sanktioner mod det uansvarlige fiskeri, der praktiseres af Færøerne. Som i første omgang vil betyde forbud mod landing af vårgydende sild fra færøske fiskerfartøjer til norske havne, hvis Færøerne i 2013 overstiger fiskeriet efter nvg-silde kvoten, som oprindeligt fastsat, ” fortæller Lisbeth Berg-Hansen videre. ”Vi vil også gennemgå mulige foranstaltninger, der skal forhindre Færøerne i at deres eksport af fisk kan gå via Norge, til andre eksportmarkeder, når EU har effektueret deres import- og transitforbud. Noget der vil ramme Færøerne hårdere, end forbuddet mod at lande og sælge fisk direkte fra de færøske fiskefartøjer.” slutter den norske Fiskeriminister.