Green-Bay AS og det norske havforskningsinstitut har det sidste års tid ryddet op i den norske Raet Nationalpark og nu er turen så kommet til Oslo-fjorden, hvor den norske miljøfond har udloddet 22 mio. NOK til opgaven.
I oprydningen i nationalparken Raet har Green-Bay AS og Havforskningsinstituttet anslået at der samlet ligger i omegnen af 10.000 tabte fiskeredskaber, hvoraf ca. en fjerdedel (2.500) fortsat fisker aktivt. Der har været stor opmærksomhed omkring det norske projekt og mange har igennem året involveret sig med deltagelse i de forskellige info-møder samt deling af oplysningerne og rapporterne omkring tabte garn og redskaber.
På baggrund af disse erfaringer fra Nationalparken, ønsker man nu at udvide dette til Oslo-fjordens andre nationalparker som; Jomfruland, Færder og Ytre Hvaler nationalparker.
Det skønnes at der findes mere end ethundretusinde tabte fiskeredskaber i Skagerrak alene. Hvilket giver et helt enormt og ukendt plastproblem på sigt, som nu Havforskningsinstituttet og Green-Bay nu får mulighed for at arbejde videre med.
I en kommentar siger projektleder Alf Ring Kleiven, »Vi tager erfarringerne med fra Raet nationalparken, til de andre nationalparker vi nu skal i gang med. Metoderne vi har udviklet og erfaringerne fra Raet nationalparken vil effektivisere arbejdet betydeligt for at rydde mest muligt op. Samtidig vil der være fokus på at reducere redskabstab i fremtiden.«
Nationalparkforvalter Monika Olsen i Ytre Hvaler Nationalparken, forventer sig meget af det arbejde som nu sættes igang med oprydning af spøgelsesgarn. »Dette arbejde vil være et vigtigt bidrag til et langt renere og en langt mere arts-rig Oslofjord og nationalparker, hvilket igen betyder meget for både dyr og mennesker langs Fjorden.
Ny teknologi bliver en vigtig del i oprydningen
I oprydningsarbejdet i Oslofjorden vil en videreutvikling af mere effektive metoder for søgning og bjærgning af tabte fiskeredskaber, blandt andet foregå med brug af AUV og kamerateknologi. Især en specieludviklet teknik, hvor kameraer med vid-vinkel sænkes under båden og derefter »Scanner« havbunden for tabte redskaber. En metode der er udviklet i samarbejde med Maskinlærlingestudenter fra UiA på brygga i Flødevigen. »På den måde dækker man området mere effektivt, hvor man registrer de tabte redskaber,« forklarer Tord Aslaksen fra Green-Bay AS.
Man forventer at antallet og tætheden af tabte redskaber i Nationalparken Raet vil have en tilsvarende størrelse i de andre Nationalparker i Oslo-fjorden, så der venter et betydeligt oprydningsarbejde her også.