Nordjyske kystfiskere besatte udenrigsministeriet

Nordjyske kystfiskere besatte udenrigsministeriet

En delegation på 15 kystfiskere fra Hanstholm, Thorupstrand, Løkken, Hirtshals og Skagen  besatte igår Udenrigsministeriet i København.

Det skal være slut med bomtrawlere i Skagerak. Det mener en flok nordjyske kystfiskere, der i går formiddag besatte Udenrigsministeriet. Målet var at få det, de kalder  ‘en menneskeskabt miljøkatastrofe i Skagerrak’.

Fiskerne mener, at hollandske bomtrawlere ødelægger havbunden i Skagerrak og fordriver de lokale fiskere fra deres fangstpladser. Fiskerne kræver øjeblikkeligt stop for den type fiskeri.

»Vi kan simpelthen ikke klare mere nu. Nu må politikerne gøre noget. Havbunden og Skagerrak bliver smadret,«  siger Jesper Olsen, fisker fra Thorupstrand, talsmand for de aktionerende fiskere og en af  ”Gutterne på kutterne”.

»Bomtrawlsfiskeri kvaser og hvirvler havbundens dyresamfund op i vandet, så de tiltrækker fisk, ligesom mågerne flokkes om regnorm efter ploven på marken. Efter at have gravet døgnet rundt i en uges tid, er kun ådselædene søstjerner og isinger tilbage, fiskeriformen belaster klimaet med sit høje brændstofforbrug, lyder deres kritik af bomtrawl.«

Nordjyske kystfiskere besatte Udenrigsministeriet og krævede forbud mod bomtrawleri i Skagerrak. Fiskerne var ved 10.30-tiden blevet inviteret indenfor i ministeriet.

Kystfiskerne mistænker også bomtrawlerne for at fiske mange flere fisk, end de må. Derfor er deres første krav, at der laves et kontrolpunkt i Hanstholm, så myndighederne kan kontrollere, om bomtrawlernes fangster ligger inden for de tilladte kvoter.

Kystfiskerne mener også, at kvoten på rødspætter i Skagerrak skal sættes ned.

»Skagerrak, fiskebestandene og kystfiskeriet kan simpelthen ikke holde til, at der fiskes med så voldsomme fiskeredskaber som bomtrawl. Derfor skal bomtrawlerne helt ud af Skagerrak,« siger Henry Fjord, der til dagligt fisker fra Hanstholm.

Kystfiskerne bliver i Udenrigsministeriet, indtil de har fået lovning på, at der oprettes et kontrolpunkt i Hanstholm.