EU-Rådet for Landbrug og Fiskeri i Bruxelles, skal mandag den 22. og tirsdag den 23. marts 2021, diskutere status og godkende resultatet af forhandlingerne i sidste uge, hvor aftalerne omkring fiskeriet mellem EU, Norge og UK samt EU og Norge kom på plads.
Derudover skal de 27 EU-landes landbrugs- og fiskeri-ministre diskutere den fælles landbrugspolitiks reformpakke samt forhandle dybhavsbestande for 2021 og 2022. Så programmet er presset.
I sidste uge meddelte EU-Kommissionen, at fiskeri-aftalerne var på plads mellem EU, UK og Norge samt EU og Norge. De kvoter skal endeligt vedtages af EU’s Ministerråd. Men efter dette mangler man fortsat aftalen mellem EU og Storbritannien (UK).
Den manglende aftale mellem EU og EU skaber vrede i DFPO
Brexit-aftalen fik godkendende nik med på vejen, da man den 24. december kom i land med en aftale med briterne, hvor man blandt andet havde midlertidige kvoter til udløb af marts måned 2021. Håbet for EU landene var selvfølgeligt, at ministerrådet i dag den 22. marts, skulle præsenteres for en endelig aftale i disse dag mellem EU og UK (briterne), men sådan skulle det ikke gå. Aftalen mangler fortsat og istedet skal man nu vedtage endnu en midlertidig overgangsordning, der sikkert vil løbe indtil starten af tredje kvartal (udgangen af juli måned).
Hvilket Danmarks Fiskeriforenings direktør Kenn Skau Fischer er alt andet lige tilfreds med og han giver højlydt luft for sin utilfredshed med forløbet i pressen. »Nu har vi døjet med det her Brexit i tre et halvt år, og så skal det åbenbart vare ved. Det er dybt frustrerende, at der ikke kan komme ro omkring fiskeriet,« siger en tydeligt vred Kenn Skau Fischer, og fortsætter, »Det er jo den eneste måde, der er at gå til det på i forhold til at få adgang til britisk farvand. Men når man kun får kvoter for en kortere periode ad gangen, er det svært at tilrettelægge sit fiskeri i en længere periode,« slutter direktøren for Danmarks Fiskeriforening PO.
Den trilaterale aftale om kvoterne på de fælles forvaltede bestande som; torsk, sej, kuller, hvilling, rødspætte og sild mellem EU, Storbritannien og Norge er nu aftalt og underskrevet. Det samme gælder de tre bilaterale aftaler mellem EU og Norge, skriver Fiskeritidende.dk i dag mandag den 22. marts 2021.
Adgangen til norsk farvand for danske fiskere er dermed sikret, på samme betingelser, med sædvanlig licens og kvotegrundlag.
Kvoterne mellem EU, Norge og Storbritannien kan læses herunder.
Danske kvoter
- Torsk i Nordsøen: Danmarks kvote er i år på 1.993 tons, hvilket er en nedgang på 20 procent fra kvoten i 2020.
- Kuller i Nordsøen: Danmarks kvote er i år på 1.966 tons, hvilket er en nedgang på 2 procent fra kvoten i 2020.
- Sej i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat: Danmarks kvote er i år på 2.302 tons, hvilket er en nedgang på 30 procent fra kvoten i 2020.
- Hvilling i Nordsøen: Danmarks kvote er i år på 1.866 tons, hvilket er 31 procent højere end i 2020.
- Rødspætte i Nordsøen: *)Danmarks kvote er i år på 17.526 tons, hvilket er en nedgang på 2 procent fra kvoten i 2020.
- Sild (konsum) i Nordsøen/Kanalen: EU-andelen er i år på 187.301 tons, men kvoten mangler stadig at blive splittet op.
- Sild (bifangst) i Nordsøen: Danmarks kvote er i år på 7.420, hvilket er en nedgang på 13 procent fra kvoten i 2020.
Resultatet af forhandlingerne mellem EU og Norge
- Torsk i Skagerrak: Danmarks kvote er i år på 1.515 tons, hvilket er en nedgang på 10 procent fra kvoten i 2020.
- Kuller i Skagerrak: Danmarks kvote er i år på 2.120 tons, hvilket er 20 procent højere end kvoten i 2020.
- Hvilling i Skagerrak: Danmarks kvote er i år på 821 tons, hvilket er en nedgang på 30 procent fra kvoten i 2020.
- Rødspætte i Skagerrak: Danmarks kvote er i år på 14.938 tons, hvilket er 13 procent højere end kvoten i 2020.
- Rejer i Skagerrak: **)Danmarks kvote er 1.580 tons, 3 procent højere end kvoten i 2020. Dette er en midlertidig kvote – den endelige kvote vil blive fastsat senere på året.
- Sild (konsum) i Skagerrak: Danmarks kvote er i år på 9.080 tons, hvilket er en nedgang på 12 procent i forhold til 2020.
- Sild (bifangst) i Skagerrak: Danmarks kvote er i år på 5.692 tons. Det samme som i 2020.
Se markeringen for Rødspætte i Nordsøen
*) Endelig TAC afhænger af fradrag for discard (top down)
Se markeringen for Rejer i Skagerrak
**) Kun fastsat en midlertidig TAC. Endelig TAC fastsættes senere