De otte EU lande som i EU står for hovedparten af fiskeriet i de nordlige farvande, står stadigt tæt sammen om fiskeri-kravene til briterne, men flere frygter for enigheden blandt EU’s fiskerinationer falder, jo tættere vi kommer på datoen for briternes endelige udtræden og med udsigten til, at aftalen syntes at fortone sig i horisonten.
Danskerne er dem, de andre EU-lande stoler mindst på. Flere af dem kalder danskerne for lidt af et løsgående missil, skriver Altinget i en artikel søndag. Der er heller ingen, der stoler på franskmændene, for de sørger altid for sig selv først, mener flere. Og i starten havde man landende imellem væddet om, hvem der først ville bryde geleddet og slå en handel af med briterne. Her pegede pilen på danskerne. Men som det ser ud lige nu holder alle fortsat sammen, men alles øjne er stadigt mistænksomt rettet mod danskerne.
Så alle lurer på hinanden i gruppen af de otte EU-fiskerinationer, som i dag fisker i britisk farvand. Lige nu står de sammen om at kæmpe for at bevare deres fiskerettigheder, skriver Altinget videre, frygten for, at én bryder sammenholdet og enigheden, er stor. Specielt her i de sidste par uger, inden den uofficielle deadline for at komme i land med en aftale nærmer sig og hvor alt forhåbenligt falder på plads.
Bekymringerne står i kø
Forhandlingerne er trukket ud og briterne ser sammenbidte ud, når talen falder på fiskeriet »We want our waters back«. Denne stålfasthed hos briterne virker ulogisk for EU-landene, der syntes at Storbritannien har mest at tabe ved et eventuelt »No Deal Scenarie«. For de kan miste adgangen til det lukrative og kæmpestore EU hjemmemarked med næsten en halv milliard købestærke borgere. Men der er efterhånden ved at gå op for flere, at en aftale, hvis den kommer, ikke bliver som EU-landende gerne vil have det og sandsynligheden for at stå med »håret i postkassen« uden en handels- og fiskeriaftale til nytår, nok er den største.
Aftalen, som der forhandles om, har samtlige 27 EU medlemslande krævet, at fiskerne ubetinget fortsat skal have adgang til britisk farvand efter briterne har forladt det fælles Europæiske marked. Briterne får den 1. januar råderetten over deres egen fiskeri-Zone, der strækker sig 200 sømil ud fra de britiske kyster. I dette område henter EU-landene store dele af deres fangster i dag:
- Danske fiskere henter omkring 40 procent af deres fangster
- Belgiske fiskere henter omkring 45 procent af deres fangster
- Hollandske fiskere henter 40 procent af deres fangster
- Irske fiskere henter omkring 34 procent af deres fangster
- Tyske fiskere henter omkring 30 procent af deres fangster
- Franske fiskere henter omkring 24 procent af deres fangster
- Tallene er en opgjort efter en gennemsnitlig opgørelse fra 2011 til 2015.
- Omvendt henter briterne selv omkring 20 procent uden for deres egen fiskeri-Zone.
Men de »snu« briter ønsker fremadrettet fordelingen af fiskekvoterne ændret, fra at være beregnet ud fra historiske fangster tilbage i 1970´erne til istedet at være en opgørelse der viser hvor fiskene holder til, når de er i sæson. Sjovt nok gælder det for langt de fleste arter – britisk farvand…