Når Hofor, det tidligere Københavns Energi A/S, efter planen skal anlægge Aflandshage Vindmøllepark i det sydlige Øresund, er formålet at sikre CO2-fri strøm til Øresundsregionen. De 26 moderne 220 meter høje havvindmøller, med en effekt p op til 300 MW, vil kunne forsyne op til 300.000 husstande med grøn strøm.
Men oveni den energimæssige gevinst, så har møllefundamenterne også en sidegevinst – der gør forholdene for havplanter og havdyr langt bedre og specielt for torskens vedkommende, forventer man sig en hel del af, da de ville stortrives omkring disse undersøiske fundamenter, der fremover vi udgøre et fortræffeligt skjule- og levested for torsk.
Det er noget som Stig Balduin Andersen, der er projektchef i Hofor, forventer sig meget af. Han forklarer blandt andet, »Vi ønsker, at vores havvindmøller skal have en god påvirkning på det omkringliggende miljø. Derfor har vi stillet krav i vores udbud om, at møllernes fundamenter på den bedst mulige måde skal fungere som kunstige stenrev – et såkaldt »Nature Inclusive Design«, forklarer han og siger videre, »Forskning har vist, at havvindmøllers fundamenter kan have en positiv effekt på havbiologien. Det gælder især den type fundamenter, vi har valgt til Aflandshage – betonfundamenter, som står på havbunden, og hvor havbunden omkring fundamenterne dækkes af flere lag sten, der fungerer som erosionsbeskyttelse. Vi vil specifikt målrette vores design med kunstige stenrev, så det understøtter livet for torsk, der gennem en lang årrække er gået tilbage i Øresund og Køge Bugt. Og vi er villige til at gå længere og investere ekstra i at sikre, at vores møllefundamenter og erosionsbeskyttelsen på bedst mulig vis generelt understøtter livet i havet omkring Aflandshage Vindmøllepark«.
Fundamenterne fungerer som et stort kunstigt stenrev, med hjemsted for planter under vand, der også giver ly og læ samt gode ynglepladser for de fleste hjemmelige fiskearter. Særligt når det gælder torsk, der bedst trives på op til 15 meter under havoverfladen.