Danmark bryster sig af, at have et demokratisk folkestyre, som gør det muligt for alle interesser frit at komme til orde og blive konfronteret på en ligeværdig måde med henblik på at etablere en løsning.
Ifbm. med forhandlingerne om finansloven, har regeringens støttepartier; De Radikale, Enhedslisten, SF og Alternativt samt Kristendemokraterne også indgået en delaftale om indførelsen af et forbud mod trawlfiskeri i Bælthavet.
Kraftig reaktion imod aftalen fra fiskeriets »mentor«
Denne delaftale har fået konsulent i Aquamind’s Mogens Schou til tasterne og skrive en artikel i Fiskeritidende.dk med titlen – »Da demokratiet blev snydt« – her forklarer Mogens Schou, at man normalt under forhandlingerne om en finanslov har en forudgående proces, hvor forudsætningerne for et godt resultat kræver, at for at de få kan styre de mange, er en gennemsigtighed i beslutnings-processen, og at det faglige og videnskabelige grundlag er velbelyst, således borgernes og erhvervenes interesser er afvejet i en proces, hvor alle parter kan argumentere for deres synspunkter og interesser.
Listet ind af bagdøren med en finanslov
Den demokratiske proces mangler fuldstændig her, mener Mogens Schou, der istedet føler man har smøget sig udenom denne proces, gennem dygtigt politisk lobbyarbejde, godt hjulpet på vej af villige politikere, der i »sagens tjeneste« har fravalgt den demokratiske proces og måske også det faglige grundlag.
Det har resulteret i en delaftale omkring finansloven, indgået mellem regeringen og dens støttepartier. Et totalt stop for trawlfiskeri i Lillebælt, Storebælt, Langelandsbælt og Øresund, hvilket betyder, at tæppet bliver trukket væk under endnu en række af danske fiskere. Fiskerne og Fiskeriforeningen ser det som endnu en katastrofe for dansk fiskeri.
Fiskeriministeren forsvarer sig
Rasmus Prehn (S) er en meget stor tilhænger af demokrati, inddragelse og dialog. I et svar, gengivet på Nordsoeposten.dk (kan læses her)går han i rette med Aquaminds Mogens Schou. Han mener modsat, at man omkring beslutningen omkring trawlforbudet i bælthavet, lægger op til at Folketingets partier skal udmønte den endelige aftale om trawlforbud i løbet af 2022. Det der er aftalt i Finansloven er altså et arbejde, der skal igangsættes med henblik på netop dialog og inddragelse, ikke et »fait accompli«, hvor alt er mejslet i granit på forhånd.
Men den gode hr. Prehn (S) der med sin demokratiske og dialogorienterede tilgang, benytter sig her af dobbelttydede argumenter, når han i artiklen påstår at DFPO har været bekendte med trawlforbuddet og han samtidig henviser til, at Danmarks Fiskeriforening sammen med Danmarks Naturfredningsforening selv har foreslået en fredning og et trawlforbud i udvalgte områder i danske farvande. Det kan ikke være mere forkert. Dette var et fælles udspil fra DFPO og DN om – »Sammen om havet«, der handler om at imødekomme EU’s krav om en bedre beskyttelse af livet i havet og om at nå EU-målsætningen om 10 procent URØRT hav. (læs lukkede områder for al aktivitet).
Skulle Prehn’s påstand holde vand om, at netop DFPO og DN’s forslag om URØRT hav skulle omfatte Bælthavet. Så sidder der nok en formand Søren Jacobsen fra Foreningen af Skånsomt Kystfiskeri (FSK-PO) og ærger sig, for det vil så i givet fald også betyde at FSK-Foreningens medlemmer for Skånsomt Kystfiskeri, ikke som forventet får adgang til hele Bælthavet
for alt fiskeri og anden erhvervsmæssig udnyttelse i et EU beskyttet område vil være forbudt for alle.
Mht. den svenske og danske aftale omkring Øresund tilbage i 1932, så blev den lavet af hensyn til skibsfarten og ikke ud fra et miljøhensyn. Men bundtrawl blev forbudt. Ikke på grund af nogen særlige naturmæssige ambitioner, men for at sikre sejlrenderne til de mange skibe. Det snævre sund, har en stor variation i bundforholdene med både hård og blød bund, stenrev og varierende vanddybder og er derfor ikke det oplagte valg at trawlfiske i.
Men tilbage til finanslovens helt umulige trawlforbud for Bælt-havet
Det har om noget fået blodet i kog hos Danmarks Fiskeriforenings formand Svend-Erik Andersen. Ordret citeret mener formanden, »Det her er en skandale. Man sidder i Finansministeriet og forhandler om ting, man øjensynligt ikke har en døjt forstand på. Det her betyder lukning af arbejdspladser og fiskerihavne og får vidtgående konsekvenser i mange lokalsamfund. Tæppet rives væk under en række af vores medlemmer, og vi er ikke så meget som blevet hørt undervejs. Det er en uhørt magtfuldkommenhed og en hån mod fiskeriet,« kommer det utvetydigt fra Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening. Så kan det vist ikke siges mere direkte, uden at bruge grimme ord.
Det bliver så interessant at følge om Rasmus Prehn’s løfte om, at der i aftalen lægges op til, at Folketingets partier skal udmønte den endelige aftale om trawlforbud i løbet af 2022, ved dialog og samtale med alle relevante organisationer og interessenter. De vil ifølge fiskeriministeren naturligvis blive involveret og hørt i denne proces.
Løftet her er skrevet ned og vil blive husket. Så chancen for at lave dette makværk om, er altså stadig mulig.
FiskerForum.dk