Klimaminister Lars Aagaard (M) arbejder på at få Tyskland med til at finansiere Energi-øen i Nordsøen, der er blevet sat på pause. Hvis samarbejdet bliver en realitet, kan øen først stå klar i 2036, hvilket betyder en forsinkelse på yderligere tre år.
»Vi begynder nu at samarbejde med tyskerne om at udvikle energiø-projektet videre. Det vil vise sig, om det kan blive økonomisk bæredygtigt,» siger Lars Aagaard til Børsen.
Den første fase handler om at undersøge omkostningerne ved projektet, og det vil tage cirka et år. Energiøen, der er planlagt 80-100 kilometer ud for Jyllands vestkyst, blev oprindeligt besluttet i 2020, men i 2023 blev projektet sat på pause på grund af skønnet om, at det ville koste over 50 milliarder kroner – langt fra det, politikerne ønskede.
Selvom projektet blev stoppet midlertidigt, fastholdt regeringen ambitionen om en energiø i Nordsøen. Energiøerne er designet til at samle og fordele strøm fra havvindmøller langt fra kysten. »Green Power Denmarks« direktør Kristian Jensen ser positivt på, at Tyskland viser interesse for at samarbejde, da projektets størrelse kræver flere Eupæiske lande indvolveres.
Fiskerne forudseer trængselsproblem omkring Energi-øen i Nordsøen
For udover Energi-øen skal lægges de mange nye havmøller i området. Fra fiskernes perspektiv ser det ud til, at der kan opstå et stort trængselsproblem, som vil få alvorlige konsekvenser for fiskeriet.
Planerne for en stor Energi-ø og måske 700 havmøller vil betyde, at en betydelig del af Nordsøen bliver optaget. Det er allerede et område, hvor fiskerne har haft deres arbejdspladser i mange år. Hvis der ikke tages højde for pladsen til fiskeri, kan det skabe store udfordringer.
For det første risikerer fiskeriet, at de områder der traditionelt fiskes i, bliver utilgængelige. Dette kan betyde, at man skal sejle længere for at finde fiskepladser, hvilket vil øge omkostningerne og gøre det sværere at opretholde en bæredygtig drift.
Derudover kan de nye strukturer i havet, som Energi-øen og havmøllerne, påvirke fiskebestandene negativt. For eksempel kan ændringer i havbunden og nye installationer ændre fiskens naturlige bevægelser og leveområder.
Det er derfor vigtigt, at der bliver taget hensyn til fiskeriets behov i planlægningen af Energi-øen og de mange havmøller. Fiskerne håber, at myndighederne vil lytte til bekymringerne og arbejde sammen med fiskeriets repræsentanter for at finde løsninger, der kan sikre både en bæredygtig energiudvikling og et fortsat levedygtigt fiskeri.
Du kan her læse Energistyrelsens pressemeddelelse fra februar 2021 om »Verdens første energi-ø etableres 80 km ude i Nordsøen« inden planerne blev sat i bero i 2023 (se her)