Miljøminister Magnus Heunicke (S) meddelte ellers for nyligt, at to tilladelser til import af olieholdigt spildevand fra Norge var blevet tilbagekaldt fra virksomheden IWS (tidligere RGS).
Men trods dette, så fortsætter IWS med at hente store mængder norsk spildevand til fabrikken. Så der er fortsat udsigt til at udledninger af tonsvis af norsk spildevand, fortsat vil blive ledt ud i Agersø Sund.
Det viser og bekræfter dokumenter, som DR Nyhederne har fået aktindsigt i hos både Miljødirektoratet i Norge og Miljøstyrelsen i Danmark.
Her er de fire tilladelser, der stadig gælder for IWS:
1. 30.000 tons olieholdigt spildevand fra Equinor C/O Troll Offshore installation i Norge.
2. 30.000 tons Glykolholdigt spildevand fra RGS Nordic AS i Mongstad i Norge.
3. 30.000 tons ludholdigt spildevand fra affaldsproducent Ineos Rafnes AS i Norge
4. 7000 tons Glykolholdigt spildevand fra affaldsproducent Norsk Specialolje AS Avd Årvoll i Norge
5. Derudover har IWS tilladelser til forsat import af industrispildevand fra Tyskland.
Miljøministeren Magnus Heunicke (S) understregede ellers dengang før jul, med sit stop for importen af olieholdigt spildevand fra Norge, at han tog det alvorligt og at handlingen havde stor betydning for beskyttelsen af det sårbare vandområde ved Agersø Sund.
Dog viser det sig nu, at IWS stadig har fire tilladelser til at importere og udlede oliespildevand i havet, hvilket har skuffet lokale miljø-aktivister og ført til kraftig kritik af ministerens troværdighed.
Selvom ministeren trak to konkrete tilladelser tilbage, tillader de resterende fire tilladelser stadig IWS at fortsætte importen af spildevand fra den norske olie- og gasindustri. Dette inkluderer tilladelser, der tillader sejlads med op til 30 skibsladninger og 30.000 tons spildevand til behandling og udledning i Agersø Sund. Denne opdagelse kommer bag på både miljøaktivister, men også Danmarks Fiskeriforening DFPO.
Danmarks Fiskeriforening DFPO udtrykker dyb bekymring over, at forurenet spildevand stadig kan udledes i Agersø Sund. Formanden, Svend-Erik Andersen, kræver derfor en hurtig afslutning på udledningerne og opfordrer Miljø-ministeren til at følge sagen til ende. Han peger på, at et sundt havmiljø kræver en omfattende indsats mod alle presfaktorer, og at »fuldt stop« for udledningen er helt afgørende for at genoprette fiskeriområdet.
Kritikken understreger behovet for en mere grundig indsats for at sikre, at miljøministerens erklærede initiativer er effektive og beskytter de danske farvande.
»I dansk fiskeri er vi klar til at bidrage til, at vi får et sundt havmiljø i de kystnære områder. Hvis det skal lykkes, skal alle tage ansvar. Det gælder uanset om det handler om udledning af kvælstof, om udpegningen af beskyttede områder eller udledning af forurenet spildevand. Derfor skal forureningen fra IWS stoppes,« slutter Svend-Erik Andersen.