Det ser ud til at Miljø-organisationerne og andre intressenter i sagen har snork-sovet i timen. For ifølge Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, blev flere interesse-grupper, allerede tidligt i sagen, informeret om de tidsbegrænset tilladelser om udledning af mekanisk renset spildevand til Øresund.
Men disse udledninger har afdækket én endnu større miljø-katastrofe. For milliarder og atter milliarder af urenset spildevand er i årevis blevet sendt direkte ud i Øresund, uden offentlighedens fulde opmærksomhed. Denne afsløring får næsten sagen om de nye tilladelelser omkring udledningerne til Øresund, til at fremstår som en dråbe i havet.
Lynetten i København har i årevis udledt urenset spildevand til Øresund
På fem år har Københavns Kommune alene udledt 35 milliarder liter spildevand direkte ud i Øresund. Det får jo næsten tilladelelsen fra Kommunen til Novafos med 130 millioner liter urent drikkevand og Hofor’s 160 millioner liter urent spildevand, til at syne af næsten ingenting. Set i forhold til Kommunens »normale« udledninger af urenset spildevand til Øresund, som trods en planlagt udbygning af kapaciteten inden 2027, alligevel må forvente en årlig udledning direkte til Øresund på omkring en milliard liter. Værs´go!
Fiskerne kan blive taberne i dette miljø-svineri
Øresund hører fortsat til noget af det bedste fiskevand vi kan præsterer herhjemme i Danmark, men miljø-sager med urenset spildevand ledt direkte ud i Øresund, udfordrer vandkvaliteten og Øresunds image som rent hav.
Men hvordan stopper man dette miljøsvineri i Øresund. Løsningen syntes at fortone sig i det uvisse alene udfra det faktum, at en planlagt udbygning af rensningsanlæggene Lynetten og Damhusåen inden 2027, alligevel opererer med udledning af milliarder og atter milliarder liter urenset spildevand. Det spår ikke godt for fremtiden. Så i de kommende år, må vi forvente endnu større udledninger af blandt andet fosfor. Fosfor som giver næring til de berygtede blå-grønne alger, der når de dør kan skabe endnu mere iltsvind og fiskedød langs vores lokale kyster, til skade og afsavn for vores kystfiskere og fiskebranchen på land.