Løsningen kan være Probiotika, som er en bakterie eller et virus, der forebygger sygdomme ved at hæmme eller udkonkurrere de bakterier der gør fiskene syge. Helt uden brug af antibiotika.
Priserne på fiske spisefisk er i dag så høje i slutbruger-leddet, at eftertragtede spisefisk som pighvar og torsk, i stigende grad bliver brugt som opdrætsfisk. Dette er dog ikke uden omkostninger,da risikoen for at dambruget får en enkelt bakterieinfektion kan få store økonomiske og fatale følger for i værste fald slå hele bastanden ned.
Derfor forskes der i at nedbringe behovet for antibiotika i fiskeopdræt, og erstatte det med mikroorganismer der naturligt findes i vores havområder.
Forskningsprojektet ProAqua
Fishlab er en af seks industrielle partnere i forskningsprojektet ProAqua, der har dansk ledelse ved professor Lone Gram fra DTU Systembiologi. Hun siger om forsøget på DTU`s hjemmeside, “vi tror på størst succes, hvis vi tager udgangspunkt i organismer, som allerede findes naturligt i miljøet. Flere forsøg med probiotika har vist, at det i praksis kan være svært at få bakterier til at etablere sig i et fremmed miljø. Det betyder, at man for at opnå en effekt skal tilføre dem hele tiden, og det er jo ikke smart i længden.”
Hele artiklen kan læses i Magasinet Dynamo.