Industrifisk, som for eksempel tobis, sperling og sild, har traditionelt været en vigtig kilde til omega-3 fedtsyrer, især til brug i dyrefoder, særligt til opdrætsfisk. Men der er flere udfordringer her, Omega-3 fedtsyrer fra fisk er en begrænset ressource, og efterspørgslen stiger, især fra opdrætsindustrien, som er afhængig af fiskefoder.
Med verdens stigende behov for bæredygtige fødevarekilder er der pres på at finde alternative løsninger, da de nuværende bestande af industrifisk ikke kan opfylde denne efterspørgsel
Men nu er der nyt på vej, for fremstillingen af omega-3 fedtsyrer til brug i dyrefoder kan ske på flere måder, men én af de nyeste og mest innovative og bæredygtige metoder er ved brug af mikroalger.
Denne metode har flere fordele, blandt andet at CO2 fra industrielle processer, som normalt ville blive udledt i atmosfæren og bidrage til drivhuseffekten, nu kan bruges til at producere omega-3 fedtsyrer.
Så i stedet for at hente omega-3 fedtsyrer fra fisk, anvender man mikroalger. Mikroalger er små organismer, der naturligt producerer omega-3 fedtsyrer, som de blandt andet bruger til deres egen energiproduktion. Disse alger er faktisk grundlaget for omega-3 i fiskeolier, da fisk får omega-3 ved at spise netop mikroalger.
Mikro-algerne dyrkes i en lukket foto-bioreaktor
Her sker processen gennem fotosyntese der omdanner den indfangede CO2 til energi og biomasse. Fotosynteseprocessen udnyttes her, ligesom den sker i planter, hvor lys-energi bruges til at omdanne CO2 og vand til glukose og ilt. Algerne trives i disse reaktorer, hvor de samtidig producerer fedtsyrer, herunder omega-3.
Når mikro-algerne har opnået tilstrækkelig vækst, bliver de høstet fra foto-bioreaktoren. Den opsamlede biomasse består af en høj koncentration af omega-3 fedtsyrer og andre næringsstoffer. Efter høsten udvindes omega-3 fedtsyrerne fra algemassen ved hjælp af forskellige teknikker, herunder mekaniske og kemiske processer, som skånsomt trækker fedtsyrerne ud uden at beskadige de sunde komponenter.
De udvundne omega-3 fedtsyrer kan derefter indarbejdes i dyrefoder, specielt i fiskefoder, som er afhængigt af denne vigtige næringskilde. Omega-3 er nødvendigt for fiskenes sundhed og vækst og hjælper blandt andet med at forbedre deres immunforsvar og mindske inflammation.
Denne metode er ikke kun mere bæredygtig, fordi den reducerer behovet for at udvinde omega-3 fra vilde fisk, men den udnytter også industriel CO2 og skaber et cirkulært produktionssystem, der mindsker CO2-aftrykket.
Algiecel laver sunde fedtsyrer
Omega-3 fedtsyrer der indgår i fiskeolie, men uden skyggen af en fisk, fortæller administrerende direktør og stifter Henrik Busch-Larsen af »ALGIECEL«. Firmaet blev grundlagt i 2021 af Henrik Busch-Larsen, og har siden hurtigt vokset til et team på 17 dedikerede medarbejdere. Allerede i andet kvartal af 2022 blev der designet, bygget og installeret en pilot-skala, modulær mikroalge-foto-bioreaktor (PBR) på Teknologisk Institut i Danmark.
Det særlige ved Algiecel er, at selskabet har udviklet en produktionsplatform, der laves i moduler i form af bio-reaktorer placeret i containere, der kan placeres direkte ude ved CO2-udlederen. Antallet af moduler kan så skaleres op, afhængigt af hvor meget CO2 producenten udleder. (læs mere her på Algiecel – engelsk)