Dette afstedkom en række spørgsmål til Fiskeristyrelsen, som nu har svaret tilbage, at lukkeområdet »Torskekassen«, Øst for Jyske Rev i Nordsøen, har to forskellige lukkeperioder og geografiske størrelser.
Frustrationen var mærkbar og tydelig fra fiskernes side, der gerne ville vide, hvorfor »Torskekassen« godt må fiskes / trawles af svenske fiskere, når danske fiskere er forment adgang med trawl. »Kassen« har været fredet – så hvornår planlægger Fiskeristyrelsen igen at åbne op. Ligeledes undre flere sig over, hvorfor området administreres forskelligt fra land til land – vi er vel alle lige i EU og må derfor også arbejde og fiske under samme regler.
Fiskeristyrelsen er vendt tilbage med svar fra Fiskerikontrol-kontoret, der skriver at det er en EU-fastsat lukning i perioden 1. februar til 15. marts, som følger af bestemmelser i TAC/kvote-forordningen.
Derudover er der en nationalt fastsat lukkeperiode fra den 15. august til 31. december, dog for snurrevodsfartøjer kun i perioden 15. august til 3. september. Det nationalt fastsatte område er et geografisk større område end det EU-fastsatte geografiske område. (Red. Det må forstås som en ren dansk over-implementering af reglerne her – igen..)
De nationale regler omfatter udelukkende danske fiskere, (Red. ikke svenske fiskere), mens det EU-fastsatte lukkeområde gælder for alle EU-medlemsstaters fiskere. De nationale regler er fastsat på baggrund af EU-regler og kan dermed være forskellige fra flagstat til flagstat, da fiskerierne er forskellige.
Bekendtgørelsen ift. dette lukkeområde beror på en nøje analyse af fiskeriet og dialog med de danske fiskere for, ***at kunne bevare fiskeriet med demersale redskaber i Nordsøen og Skagerrak.*** Reglerne er fastlagt i denne bekendtgørelse: [Bekendtgørelse om tiltag for beskyttelse af torskebestanden i Nordsøen og Skagerrak (retsinformation.dk).](https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2021/1707)
Baggrunden for EU-reglerne er behovet for at beskytte torsken i Nordsøen og Skagerrak, hvor biomassen ifølge den biologiske rådgivning fra ICES i en årrække har været på et kritisk lavt niveau.
EU-reglerne fastlægger et forbud mod fiskeri med demersale redskaber, med mindre en medlemsstats fartøjer lever op til visse krav.
Fra dansk side har man i dialog med fiskerierhvervet valgt at fastlægge en national torskeplan for at kunne benytte demersale redskaber i området. Områdelukningen er en del af denne plan. EU-reglerne, der er baggrund for de danske regler, gælder fortsat.
Hvis EU-reglerne på et tidspunkt ophæves, kan den danske bekendtgørelse ligeledes ophæves, hvilket er en ren politisk beslutning, skriver Fiskeristyrelsen til slut.