Udtalelsen kommer fra EU’s hovedforhandler Michel Barnier, der efter torsdagens lange forhandlinger i London mellem UK og EU, nu opfordre alle virksomheder i EU, til at intensivere deres planlægning og gøre sig klar til et »Step up No Deal« scenarie, når Storbritannien endeligt udtræder af det Europæiske fællesskab i slutningen af 2020.
Michel Barnier bekræfter de dystre udsigter, efter denne uges langvarige diskussioner og svære forhandlinger, der kun bekræfter at der stadig er betydelige uoverensstemmelser mellem EU og UK. »Men vi vil fortsætte arbejdet tålmodigt, respektfuldt og beslutsomt, forhåbenligt hen imod en endelig handelsaftale.«
Mens forhandlingerne genoptages i Bruxelles i næste uge, opfordres man til at være klar til ændringer og man opfordres til at reviderer ens eksisterende beredskabsplaner.
Europa-Kommissionen slår fast, at der vil være ske ændringer allerede fra næste år, 2021. Det vil være indenfor handel med varer og tjenester samt energi og samarbejde, men også indenfor rejser og turisme, uanset om forhandlingerne ender op med en ny aftale eller ej.
Den britiske regerings beslutning om ikke at forlænge overgangsperioden efter Brexit, vil uværgeligt få konsekvenser til næste år. Ændringer der vil sætte de europæiske virksomheder under yderligere pres. Et pres der ligger udover det pres man allerede oplever i forbindelse med Covid-19 udbruddet.
Johnsons regering forventes at afsløre sine reviderede planer for grænse-politikken og en løsning af dette i næste uge, for virksomheder på begge sider af Kanalen. En plan der, her mindre end seks måneder fra det helt nye setup omkring grænserne og med en eventuelt indførelse af toldsatser for varer, skulle give den fornødne ro.
Tidligere i denne uge, advarede Storbritanniens internationale handelsminister Liz Truss dog i et lækket brev til Boris Johnson om, at regeringens grænseplaner kunne bryde de internationale handelsregler og føre til smugling over grænsen til den Europæiske Union.
Liz Truss tilføjede ved samme lejlighed, at Storbritannien muligvis også selv kunne blive ramt af dette, hvis man uden en EU-UK frihandelsaftale på plads, gav EU-varer en midlertidigt særordning.
EU-Kommissionen har gentagne gange udtrykt bekymring for, at Storbritanniens planer om at gennemføre »Den Nordirske protokol«, der er en del af tilbagetrækningsaftalen, forpligter UK til at undgå en tilbagevenden til den hårde grænse mellem Nordirland og UK, ikke vil være klar inden årsskiftet.