For der er et stort men.. som ikke gerne skulle ende som i Preben Uglebjergs sang, »Gyngerne & Karrusellen,« fra Tivoli Varieteen i 1967, hvad man mister på Gyngerne, redder man ind på karrusellen.
Så i glæden over at Folketinget endeligt og langt om længe aktivt støtter op om et fødevareerhverv som Landbruget, der med den vedtagne Landbrugspakke, allerede fra marts måned kan give deres afgrøder mere gødning og dermed opnå en milliardgevinst i større udbytte. Ikke sender »sorte Per« videre til fiskeriet, så det i værste fald kan ende med, hvad »Landbrugs / karrusellen høster i gevinst, mister »vandmiljøet / gyngerne« i øget forurening og fiskedød istedet, i de kystnære områder.
Alle fiskere kystnært, bør følge udviklingen nøje de næste mange år, og råbe »vagt i gevær«, hvis udviklingen giver mistænkeligt flere døde fisk og øget iltsvind i vandmiljøet, pga. kvælstofudledningen.
Folketinget vedtog den nye gødskningslov, som en del af den Fødevare- og landbrugspakke, som regeringen sammen med blå blok indgik aftale om kort før jul.
I en pressemeddelelse fra Fødevareministeriet, siger Eva Kjer Hansen blandt andet: »Vi fjerner en gammeldags og ufleksibel lovgivning, og erstatter den med en moderne og mere målrettet regulering af landbruget og miljøet. Dermed kan vi både nedbringe kvælstofbelastningen af miljøet markant frem mod 2021 og samtidig skabe arbejdspladser og en milliardgevinst i et erhverv, der har stor betydning for og i hele Danmark.«
Miljøet kompenseres med en milliard kroner
Et flertal i Folketinget bestående af V, K, LA og DF har torsdag vedtaget at give danske landmænd lov til at bruge mere gødning. Regeringen har samtidig sat mere end en mia. kroner af til at sikre, at miljøet bliver kompenseret.
Økonomien stiger og kvælstofudledningen falder
Den nye gødskningslov er startskuddet til en ny, målrettet miljøregulering af landbruget, der vil nedbringe udledningen af kvælstof. Samtidig vil det give landbruget en årlig økonomisk gevinst på mellem 1,3 mia. kroner og 1,8 mia. kroner, når det bliver muligt at bruge mere gødning.
Den nye gødskningslov afskaffer den nuværende normreduktion på kvælstof, hvor alle landmænd er tvunget til at give afgrøderne omkring 20 procent mindre kvælstof, end de har behov for, hvis afgrøderne skal vokse optimalt. Norm-reduktionen skal afløses af en mere målrettet miljø-regulering, hvor den enkelte bedrift bliver reguleret på den specifikke udledning til det omkringliggende miljø.
Konkret bliver to tredjedele af normreduktionen fjernet ved udgangen af februar, så landmændene allerede fra foråret får forøget deres kvælstofkvote væsentligt. Det fremgår af aftalen om Fødevare- og landbrugspakken, at landmændene fra 1. august 2016 skal kunne gøde op til såkaldt økonomisk optimum, når den sidste tredjedel af normreduktionen fjernes.
Den økonomiske gevinst ved fjernelsen af normreduktionen ventes ifølge beregninger fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet at være mellem 1,3 mia. kroner og 1,8 mia. kroner årligt.