Denne stille morgenstund på Nexø Havn, hvor havet ikke gør meget væsen af sig og mågerne kun skriger når de gider, arbejdes der tilgengæld hårdt på kajen ved trawleren R499 Mickentho, hvor fiskeskipper Jesper Funch Jensen og MEP Claus Larsen-Jensen, hjælper hinanden med at tage grejer ombord.
Men hvorfor tager en Europa parlamentariker, som Claus Larsen-Jensen nu på fisketur, med en erhvervsfisker fra Nexø på Bornholm. Jo, for når man nu brænder for Bornholm og man selv bor privat på øen, Pedersker, lidt nordvest for Dueodde på Bornholm, ja så har man pr. automatik lidt havvand i blodet og hjertet banker derfor både for naturen og livet på øen.
Det sidste med livet på øen, er måske en af de væsentligste årsager til Claus Larsen-Jensens engagement i erhvervslivets ve og vel på Østersø Øen. For går det dårligt for erhvervslivet, er indtjeningen derfor også så meget mindre og uden indtægter går det hele i stå. Derfor har fiskernes kamp for overlevelse på øen, så høj en prioritet for MEP’eren.
Står på mål for fiskeriet
Engagementet fejler absolut intet, for mens de fleste danskere affandt sig med den tidligere miljøministers Ida Aukens undskyldning for ikke at gøre noget som helst ved sæl problemet, med henvisning til at både gråsæl og spættet sæl var omfattet af habitatdirektivets bestemmelser, og derfor ikke måtte reguleres. Stod Claus Larsen-Jensen på mål for fiskerne, med udtalelser til pressen; ”Hvis Norge, Sverige, Finland og Skotland kan regulere gråsæler, så kan vi også, punktum.” Alle lande er omfattet af de selv samme internationale og europæiske aftaler. Norge og Finland har direkte jagtkvoter på sælerne og Sverige udsteder årlige reguleringskvoter, hvorimod Skotland kun tillader regulering i de tilfælde det volder problemer for fiskeriet.
Konkrete forslag til økonomisk bæredygtig fremtid for fiskeriet
Under alle omstændigheder, bør Danmarks forvaltningsplan fra 2005, hvor myndighederne forbyder regulering af gråsæler, ikke længere være gængs praksis og en tilladelse til regulering af sælerne, er nu helt afhængig af viljen hos de danske myndigheder. Claus Larsen-Jensens håb er efter Miljøministeren Kirsten Brosbøls lynvisit på kajen i Rønne, at det vil åbne op for en egentlig regulering og at der gives kompensation til fiskerne for deres tab samt der i samspil med Erhvervsministeren Henrik Sas-Larsen, kan laves nye billigere finansieringsordninger for fiskerne, til erstatning for den nu lukkede Fiskeribank, så erhvervet kan komme på rette fod igen.
Mens kutteren fra Nexø, tager slæbet op mod Christiansø, får skipper og politikeren tid til at snakke om fiskernes dagligdag og under hvilke vilkår faget udøves. Denne dialog og fagsnak, der kommer ud af dette, er med til at klæde Europa-parlamentarikeren bedre på og ruster ham til at forsvare et erhverv i krise, som fiskeriet, overfor andre politikere i Folketinget i København og i Europa-Parlamentet i Brussels.
FiskerForum.com