Venstre-politikerne Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet, Folketingsmedlem og fiskeriordfører Torsten Schack Pedersen samt Folketingsmedlem og landbrugsordfører Erling Bonnesen, udtrykker deres bekymring i et læserbrev med overskriften »Flere fiskearter truet til udryddelse af forældet EU-lovgivning.«
Baggrunden for dette indlæg i janaur måned i år, var en udsendelse på Danmarks Radio om den danske torskeyngel, der viser en markant stigning i Øresund.
Selvom dette er en sjælden og glædelig nyhed, står det danske fiskeri-liv i øjeblikket over for en betydelig udfordring på grund af de grådige rovdyr som sæler og skarver, der har fri adgang til at mæske sig i fisk fra de danske vandløb, åer og farvande.
Sæl- og skarvbestandene er steget betydeligt, siden EU i 1992 besluttede at totalfrede dem. Desværre har lovgivningen ikke fulgt med udviklingen, påpeger de tre venstrepolitikere i deres læserbrev.
Både skarver og sæler går på så intens jagt, at de truer flere fiskebestande så alvorligt, at vi står over for en reel biodiversitets-katastrofe, hvis ikke mængden af skarver og sæler reduceres hurtigst muligt.
Selvom vi generelt fisker mindre og har begrænset målrettet fiskeri af torsk og andre arter, falder torskens bestand stadig. Hver enkelt skarv æder alene op til 500 til 700 gram fisk om dagen. I øjeblikket har både sæler og skarver fuldstændig frihed til at mæske sig i danske fiskebestande. Dette kræver politisk handling her og nu, skriver de tre venstrepolitikere.
Schack, Bonnesen og Christensen henviser til den tidligere miljøminister, Lea Wermelin, der gjorde det modsatte og indførte et reguleringstop for sæler i Østersøen, selvom andre skandinaviske lande regulerede bestanden i samme periode. »Et stop for regulering er fuldstændig urealistisk,« siger de tre Venstre-politikere og forklarer, at sultne sæler udgør en reel trussel mod både biodiversitet og de vigtige tiltag, fiskerne har taget for at beskytte fiskebestandene.
Selvom fredningen af sæler og skarver måske gav mening på et tidspunkt, hvor bestandene var truede, er der i dag titusindvis af både sæler og skarver i Danmark. Derfor giver den totale fredning ikke længere mening. Den forældede lovgivning skal ændres hurtigt, og den totale fredning skal ophæves, så vi kan reducere mængden af både skarver og sæler.
De tre Venstre-politikere glædede sig derfor, da Europa-Parlamentet for nylig vedtog med et flot flertal, at Kommissionen skal gennemgå det såkaldte »Habitatsdirektiv,« der i årtier har totalfredet blandt andet skarver og sæler.
De skriver videre, at det er afgørende at lytte til fiskerne, der i årevis har kæmpet for at bevare fiskebestandene. Habitatsdirektivet skal revideres og åbnes for regulering af de skadelige rovdyr. Det er imod al fornuft, at skarver og sæler får lov til uhæmmet at forårsage så store problemer for erhvervet, der sørger for mad på bordet.
De opfordrer miljøminister Magnus Heunicke (S) til at lade sig inspirere af vores skandinaviske naboer og genindføre muligheden for regulering af sæler og skarver, hvis man ønsker at beskytte havmiljøet og fiskeriet på en ansvarlig måde.