Matematik korrigerer og optimerer skibes brændstofforbrug
Et nordjyske firma har udviklet et matematisk system der begrænser skibes brændstof-forbrug og udledning af Co2 ved at optimerer samspillet mellem motor og propel.

Matematik korrigerer og optimerer skibes brændstofforbrug

Firmaet Frugal Technologies Aps, der ligger på C.A. Olesens Gade i Aalborg, har trods sin beliggenhed nogle stenkast fra Limfjords-kanalen, der forbinder Nibe Bredning med Aalborg Bugt, alligevel noget maritimt over sig. For det nordjyske firma har udviklet et matematisk system der begrænser skibes brændstofforbrug og udledning af Co2 ved at optimerer samspillet mellem motor og propel.

Nordjyske.dk har været på besøg i det lille nordjyske firma, hvor matematiske tanker sparer tonsvis af brændstof på skibene. Den tekniske direktør i firmaet Lars Stoustrup forklarer idéen således, at Teknologien kan få hovedmotoren i et fartøj til at arbejde betydeligt mere effektivt og dermed bruge langt mindre brændstof, når Frugals teknologi korrigerer i processen.

Til Nordjyske.dk siger han blandt andet, » Vi har allerede dokumenteret, at systemet virker. Et skib vil typisk kunne reducere sit brændstofforbrug med 10 procent. For et stort skib kan det betyde en økonomisk besparelse på mange tusinde kroner om dagen,« understreger Lars Stoustrup, der er uddannet matematiker fra Københavns Universitet.

Rigtigt store besparelse på driften
Frugal’s udstyr kan kun monteres på skibe, der har styrbare propeller, og samtidig er udstyret med motorer, hvor omdrejningshastigheden kan justeres. For det er disse to parametre, som teknologien og matematikken bearbejder. Frugals system bearbejder de indsamler data løbende om skibet, propellens stigning samt omdrejningshastigheden. Oplysninger som herefter løbende underkastes en avancerede, matematisk beregning der efterfølgende korrigerer og skaber den optimale og helt ideelle kombination af propellens stigning, og motorens omdrejningstal.

Frugal Technologies er grundlagt af Lars Stoustrup, Mikkel Elsøe og Peter Hauschildt i 2017. De ejer hovedparten af selskabet, mens investeringsselskabet Borean Innovation A/S sidder på en mindre del. Du kan læse mere om Grugal Technologies her.