Det norske Havforskningsinstitut’s store togt efter makrel med en samtidig vurdering af økosystemet, er nu slut og som en umiddelbar konklusion på resultaterne fra togtet, siger havforsker ved HI.no Leif Nøttestad, at der er betydeligt lavere makrelfangster under dette års togt i forhold til sidste år og han mener endvidere heller ikke der er noget der tyder på, at makrellen er vandret ind i Barentshavet i år.
I alt udførte de to norske fartøjer »Eros« og »Vendla« 145 standardiserede 30-minutters trawltrækninger med omkring 5 knobs slæbehastighed i de øvre vandmasser (0 til 35 meter) for makrel.
Makrelens »tyngdepunkt« er i år blev fundet længere sydpå i Norskehavet og yngre makrel i Nordsøen.
Fordelingen af makrel i de nordlige farvande var faktisk større i år, men fangsterne var betydeligt lavere indenfor det kortlagte udbredelsesområde sammenlignet med sidste år.
Nøttestad forklarer videre, at man også i år undlod at etablere nullinjen for makrel i de nordvestligste havområder. Dette skyldes til dels forsinkelser i forbindelse med dårligt vejr og dels at der blev brugt uforudsete meget tid på akustisk kortlægning og stationsarbejde til dækning af manglende kortlægning af et nyt udenlandsk forskningsfartøj. Intet tyder dog på, at makrellen er vandret ind i Barentshavet i år.
Mindre vind gav bedre vejr
Nøttestad siger i en kommentar, »Efter en lang periode med krævende forhold i Norskehavet med forsinkelser, har vejr- og vindforholdene i den sidste del af krydstogtet med makreltogtet hovedsageligt været gode. Vi har haft solid fremgang og gode arbejdsvilkår for akustiske optagelser, stationsarbejde og trawling ombord på »Eros« og »Vendla«. Det er svært at vurdere, i hvilket omfang dårlige vejrforhold med dominerende nordlig og vestlig vind kan have haft af negativ effekt på fangstraterne for makrel under rejsen.«
Koldere i vest-nordvest
Foreløbige temperaturmålinger indikerer, at der har været nogle koldere overfladetemperaturer i de vestlige / nordvestlige dele af Norskehavet under dette års makreltogt med sammenlignet med sidste år. Ikke desto mindre er den vestlige udbredelse af makrel i eks. Jan Mayen-området været lidt længere vestpå i år end sidste år. Det skyldes primært, at makrel har søgt føde i endnu koldere havområder ned til 4,5 til 5,5° C i disse havområder i forhold til sidste år. Når det er sagt, har fangsterne af makrel ombord på »Vendla« »Eros« generelt været betydeligt lavere også i de nordlige havområder under sommerens krydstogt med makreløkosystem sammenlignet med sidste års undersøgelse.
Der vil blive afholdt et såkaldt internationalt »post-cruise-møde« fra fredag den 20. august til og med onsdag den 25. august. Der må vi bla. udføre mængdemåling og komme med opdaterede aktieindeks fra makreltogtet for alle tre store pelagiske fiskebestande; makrel, NVG sild og blåhvilling. Desuden vil det centrale ICES WGWIDE-møde, hvor de internationale bestandsberegninger for vores vigtigste pelagiske fiskebestande vil blive gennemført, finde sted fra torsdag den 26. august til onsdag den 1. september.
Selve kvoterådgivningen fra ICES, herunder makrelrådet for 2022, offentliggøres den 30. september 2021.