Kokkekonkurrencen Local Cooking kommer igen til Hirtshals, hvor kokkene skal dyste i bedste ret med fokus på kulmule fra Skagerrak.
Local Cooking er en regional restaurantkonkurrence, der skal få flere danske restauranter til at bruge lokale råvarer og samarbejde med lokale landmænd, fiskere og fødevareproducenter.
Ideen bag er at give danske spisesteder et stærkere lokalt udtryk og give gastronomien et løft i hele landet.
Konkurrencen kører for tredje gang i Nordjylland, hvor den afholdes i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival.
Deltagerne dyster om 20.000 kroner og titlen om at være nordjysk mester i at bruge det lokale i sin mad. Vinderen går videre til landsfinalen under Food Festival i Århus den 3. september.
Konkurrencen er åben for publikum, når der dystes i friske fisk, lokale råvarer og kogekunst på Hirtshals Havn lørdag den 5. august klokken 10:00R11;14:30.
Deltagerne er ti af Nordjyllands bedste og mest interessante restauranter.
- Applaus i Aalborg
- Ruths Hotel i Skagen
- Franks i Sæby
- Vendia i Hjørring
- Fusion i Aalborg
- Tabu i Aalborg
- Brdr. Price i Aalborg
- Nam i Aalborg
- Svanelunden i Hjørring
- Fyrklit i Hirtshals
Blandt kokkene finder vi rutinerede konkurrencekokke som Michael Miv Pedersen fra Tabu og Kim Jeppesen fra Nam og unge spændende spirer som Jeppe From Christensen fra Fusion og ikke mindst den ene af sidste års vinderduo Nicklas Skov fra Brdr. Price.
Local Cooking-konkurrencen på Hirtshals Fiskefestival.
Fisken vil igen i år være i fokus, men restauranterne opfordres også til at tage kontakt til deres nærmeste producenter af andre lokale fødevarer, som kan indgå i netop deres bud på årets lokale ret. De deltagende restauranter får til opgave at bruge kulmule fra Skagerrak som fundament i deres Local Cooking-ret.
Kulmulerne er udvalgt af Hirtshals Fiskeauktion og Hirtshals Fiskeriforening for i fællesskab at sætte fokus på topkvalitetsfisk fra Hirtshals og Skagerrak.
Restauranterne bliver ud over smag og udseende bedømt på deres præsentation af retten og fortælling omkring råvarerne og deres oprindelse. De deltagende kokke og restauranter skal ikke bare lave retter baseret udelukkende på lokale råvarer – de skal efterfølgende servere retterne på deres restauranter, så gæster fra både ind- og udland får mulighed for at smage de lokale kreationer i det danske sommerland.
Skarpt og rutineret dommerpanel bedømmer
Det er lykkedes at få et imponerende skarpt og rutineret dommerpanel til Hirtshals med Paul Cunningham fra to-stjernede Henne Kirkeby Kro, madanmelder ved Berlingske og kulturjournalist ved TV2 Svend Rasmussen, Jesper Koch, kendt TV-ansigt og rutineret dommer og kok, Thorsten Schmidt, kok i universet og nybagt restauratør på Barr i Nomas lokaler, Francis Cardenau, Danmarks første to-stjernede kok og Mikael Christensen med lokal forankring og rutine fra mangeårig dommerfunktion.
Hvor, hvornår og hvor meget
Beddingkajen på Hirtshals Havn, Lørdag den 5. august klokken 10:00R11;14:30. Konkurrencen er åben, og det er gratis at følge med, når kokkene tilbereder, serverer og bedømmes.
FAKTA
- Local Cooking etablerer lokale kokkekonkurrencer, hvor regionale restauranter mødes i dysten om at lave den bedste ret med udgangspunkt i lokalområdets råvarer og ingredienser
- Retten skal udelukkende bestå af råvarer, der er produceret inden for regionens grænser
- Retten skal serveres med en fortælling om råvarerne, deres oprindelse og smag
- Udstyret med en grill, kulmule og andre lokale råvarer skal deltagerne kreere en hovedret, der serveres for et madfagligt kompetent dommerpanel
- Efterfølgende sætter restauranterne retten på menukortet, så gæster fra ind- og udland kan smage de lokale kreationer
- Local Cooking-konceptet er født af Østdansk Turisme i samarbejde med GRO, Horesta og Grønt Center.
- Bag udbredelsen af konkurrencekonceptet står en partnerskabsgruppe med blandt andre Food Organisation Of Denmark, Region Syddanmark, Region Nordjylland, Region Sjælland og Region Midtjylland med støtte fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og Erhvervs- og Vækstministeriet
- Local Cooking skal stimulere til brugen af lokale råvarer og understøtte det lokale erhvervsliv blandt både producenter og restauratører
Konkurrencens kriterier
- Der skal udvikles en ny ret, og restauranten skal kunne fortælle en god historie om den
- Det skal være en varm hovedret
- Retten skal være et hovedmåltid med kulmule som hovedingrediens
- Retten skal bestå af råvarer, der er produceret 75% i Region Nordjylland. Salt, peber, eddike og olier undtaget.
- Råvarernes geografiske oprindelse skal kunne dokumenteres
- Sæsonens friske råvarer skal anvendes
- Råvarerne skal leve op til fødevaremyndighedernes krav
- Restauranten forpligter sig til efterfølgende at sælge retten som enkelt ret eller del af en menu
Arrangører er i 2017:
Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Forskerpark og Food Organisation of Denmark