For mellem 685 og 800 millioner år siden begyndte flercellet liv at dukke op overalt i Jordens have i det, der kaldes Avalon eksplosionen, frontløberen til den Kambriske eksplosion.
Havsvampe og andre mærkelige flercellede organismer afløste på den tid små encellede amøber, alger og bakterier, som indtil da havde haft kloden for sig selv i mere end to milliarder år.
Indtil nu har man troet, at en stigning i mængden af ilt på Jorden var det, der udløste fødslen af de mere avancerede organismer i havene. Men det modbevises nu af forskere fra Københavns Universitet, i samarbejde med bland andet Woods Hole oceanografiske Institut, Syddansk Universitet og Lunds Universitet i et nyt studie.
Livet på Jorden opstod ikke som beskrevet i lærebøgerne, ifølge ny forskning, som nu ændrer vores forståelse af livets oprindelse.Tidligere mente man, at en stigning i iltniveauet udløste udviklingen af avancerede organismer i havene.
Men forskerne har nu punkteret denne teori ved at undersøge ældgamle stenprøver fra Oman. Resultatet viser, at iltniveauet ikke steg, men faktisk faldt på det tidspunkt, hvor flercellede organismer begyndte at dominere Jorden.
Forskerne mener nu, at fraværet af ilt kan have været til gavn for udviklingen af livet, da vandkemien naturligt beskyttede stamceller. Dette nye resultat kræver en revision af lærebøgerne og inviterer andre forskere til at se deres data i et nyt lys. Studiet peger på en helt ny fortælling om livets opståen og dets succes på Jorden.
Du kan læse hele artiklen fra Science Københavns Universitet her