Ifølge eksperternes vurdering skyldes de mange døde fisk ikke forurening. Det forklarer indsatsleder Jan Christensen fra Nordvestjyllands Brandvæsen til TVMidtVest, efter man lørdag var ude for at undersøge den mystiske fiskedød ved udmundingen af Sønder Lem Vig.
I sidste uge blev tusindvis af døde fisk af arten skaller fundet på Limfjordssiden af en sluse ved Sønder Lem Vig. TVMidtVest skriver, at eksperter peger nu på et for højt saltindhold som årsagen.
Skaller er ferskvandsfisk, der normalt lever i Sønder Lem Vig, som har et væsentligt lavere saltindhold end Limfjorden. I vigen kan fiskene leve i vand med op til 15-20 promille salt, men på Limfjordssiden, hvor fiskene blev fundet, er saltindholdet hele 24 promille.
Ifølge indsatsleder Jan Christensen fra Nordvestjyllands Brandvæsen, der har rådført sig med Dansk Miljørådgivning, er det sandsynligt, at fiskene utilsigtet er blevet fanget på den salte Limfjordsside af slusen og derved har været forhindret i at vende tilbage til deres naturlige ferskvandsområde.
Han forklarer videre, at denne situation ikke skyldes forurening, men snarere en naturlig konsekvens af forskellen i saltindhold på hver side af slusen. Så selvom iltsvind ikke kan udelukkes fuldstændigt, så tyder alle tegn dog på, at det høje saltindhold er den primære årsag til fiskedøden.
Situationen kompliceres yderligere af uenighed om, hvem der har ansvaret for oprydningen af de mange døde fisk.
Skive og Holstebro Kommuner diskuterer, om det er den ene eller den andens opgave at fjerne fiskene, idet slusen er et geografisk skillepunkt mellem de to kommuner. Skive Kommune har indtil videre overtaget sagen og afventer yderligere rådgivning fra Dansk Miljørådgivning, der for tiden undersøger sagen nærmere.
Slusen, der forbinder Sønder Lem Vig med Limfjorden, er altså både det fysiske og juridiske centrum for denne sag, der har efterladt både miljøeksperter og kommuner med en udfordring i forhold til oprydning og ansvar.