Tendensen er tydelig, havbrug rykkes på land og bliver til landbaserede fiskefarme istedet. Et vækstpotientiale af betydelige dimensioner, skriver Finan.dk i sin nyhedsstrøm.
Man forventer at det globale forbrug at fisk, vil stige kollosalt de næste 10 år med hele 23 millioner tons. En stigning der spås på baggrund af forventninger om at vildt fanget fisk, svagt vil falde over de kommende år, og derfor ikke kan modsvarer den stigende efterspørgsel efter fisk.
Investorer står derfor i kø, for at få del i dette kommende kommercielle fiskeeventyr, som de landbaserede dambrug forventes af blive de kommende år. Med etableringer langs den jyske vestkyst.
Her har nye saltvandsfarme allerede fundet sin placering i Hanstholm, Hirtshals og i Hvide Sande, men flere er på vej. Det siger administrerende direktør Claus Rom fra selskabet Sashimi Royal med farmen i Hanstholm. Han siger at første bassin er færdigt og man forventer at kunne slagte allerede til maj måned 2018. Herefter vil der blive investeret i yderligere tre anlæg, som økonomisk vil løbe op i 400 millioner kroner.
Direktøren siger videre til Finans, at man forventer af producere mellem 4.000 til 5.000 tons fisk årligt, når anlægget står fuldt færdigt i 2020. Hvilket svarer til en omsætning på ca. 300 millioner kroner.
Solidt afkast uden forurening
Der er en tydelig forskel fra de havbaserede og til de landbaserede fiskefarme, der ikke i samme grad forurener som farmene til havs. Fiskefarmen i Hanstholm producerer kingfish, som asiater aftager til deres produktion af sushi og forventningerne er helt klart, at de kan konkurrerer på kvalitet og bæredygtighed, overfor de havbaserede brug, samt give et ikke helt ubetydeligt afkast, uden at forurene.
Teknologisk er de landbaserede fiskefarme nærmest forureningsfri. De udleder ingen forurening fra farmene, da alt vandet recirkuleres gennem kraftige filtre og rensningsanlæg, som fjerner reststoffer fra bruget der sendes direkte til et biogasanlæg.