Når bomtrawlerne fra Holland og Belgien slæber efter fisk med deres bomtrawl, så efterlader det en ødelagt og død havbund. Det udfordrer kystfiskernes erhverv, siger Thorupstrand Kystfiskerlaugs bestyrelsesformand, der mener at én form for fiskeri er ved at udrydde en anden.
Til orientering skal man måske lige nævne, at bomtrawl-fiskeriet ikke længere udføres af de få danske fiskere, der tidligere har praktiseret dette. Istedet benytter man frit slæbt trawl i det demersale fiskeri (bundfisk), hvor påvirkningen ikke på samme måde, som med Bomtrawl, ødelægger havbunden eller faktisk slet ikke, selvom de begge hører til kategorien »bundslæbende redskaber«.
De hollandske og belgiske trawlere anvender en metode, der rammer havbunden hårdt for at tiltrække større mængder fisk. Dette resulterer i ubalance i havet og danner øde områder ud for Skagerak og Jammerbugten. Problemet forværres af, at de hollandske fiskere ikke renser op efter deres aktiviteter, hvilket efterlader havbunden i en dårlig og usund tilstand.
»Teknikken har den ulempe, at den bruger kæder. Mængden af føde, som fiskene i disse og de nærliggende områder skulle leve af i den kommende uge og mange år fremover, opbruges på ingen tid,« siger Thomas Højrup fra kystfiskerlauget. Han bemærker også, at de hollandske trawlere blot finder nye områder at fiske i, i stedet for at genoprette de beskadigede områder.
Konflikten mellem Thorupstrand-fiskerne og de udenlandske fiskere har pågået i årevis og har gennem tiden også tiltrukket politisk opmærksomhed, hvilket har ført til strammere regler. For et år siden truede den tidligere fiskeriminister Rasmus Prehn (S) med politianmeldelser og høje bøder.
Han sagde dengang, »Jeg bliver ærligt talt vred, når jeg hører, at hollandske bomtrawlere gentagne gange bliver fanget i at systematisk overtræde fiskerireglerne. På trods af skærpede kontroller, politianmeldelser og trusler om store bøder, fortsætter disse sager med at dukke op. Det viser klart behovet for handling,« udtalte Rasmus Prehn på det tidspunkt.