En ny opgørelse fra Miljøstyrelsen og Landbrugsstyrelsen giver et indblik i, hvordan forskellige tiltag bidrager til at forhindre kvælstof i at løbe ud i vandmiljøet. Ifølge opgørelsen er der blevet ansøgt om tilskud til projekter, der samlet set kan reducere kvælstofudledningen med mere end 1400 tons.
Det skriver Miljøstyrelsen
Miljøstyrelsen oplyser, at der specifikt er ansøgt om tilskud til kvælstofområder, minivådområder, lavbundsprojekter og skovrejsning. Disse projekter sigter mod at forhindre 1.410 ton kvælstof i at ende i danskernes drikkevand. I 2021 var målet en reduktion på omkring 1500 ton, så de ansøgte projekter svarer til 93 procent af den fastsatte målsætning.
De igangværende projekter, der betegnes som »kollektive virkemidler«, er frivillige initiativer, hvor landmænd bidrager for at forbedre vandmiljøet. Det er dog vigtigt at bemærke, at størstedelen af projekterne endnu ikke er blevet realiseret.
Ifølge opgørelsen er det kun få projekter der allerede er gennemført, hvilket har resulteret i en reduktion på kun 130 tons kvælstof. De resterende 1300 tons kommer fra projekter, der enten er blevet godkendt, men som endnu ikke er blevet implementeret, eller projekter, der ikke var blevet godkendt på tidspunktet for opgørelsen.
Årsagen til dette skyldes projekternes kompleksitet, hvilket har medført, at der ofte går flere år, inden de er fuldt implementeret. Det er derfor nødvendigt med en god portion tålmodighed samt en langsigtet indsats for at nå målet om at reducere kvælstofudledningen.
Det er vigtigt at understrege betydningen af, at fortsætte med støtte og implementere disse projekter, der skal beskytte vores vandressourcer og sikre en bæredygtig fremtid. Forbedringerne i vandmiljøet vil ikke kun gavne drikkevandskvaliteten, men også have positive effekter på økosystemer og biodiversitet i vores vandløb, søer og havområder. Kun gennem fortsat samarbejde mellem myndigheder, landbrugere og interessenter kan vi opnå betydelige fremskridt i at reducere kvælstofudledningen og dermed bevare vores vandmiljø.
De kollektive virkemidler er den samlede betegnelse for en række virkemidler, hvor danske landbrugere frivilligt bidrager til det fælles mål om at forbedre vandmiljøet. Der kan opnås tilskud til gennemførelsen af projekterne gennem tilskudsordninger i Landbrugsstyrelsen.
Da kvælstof er et essentielt næringsstof for planter, tilføres det som gødning til markerne for at sikre højt og godt udbytte af afgrøder. Det kvælstof, som afgrøderne ikke optager, bliver ledt med regnvandet ud til vandløb, som transporterer det til vores kystvande. Her kan udledningen føre til algeopblomstringer og iltsvind.
De kollektive virkemidler er et vigtigt bidrag til at begrænse udledningen af kvælstof bl.a. gennem etableringen af vådområder, hvor landbrugsarealer tages ud af drift og dermed mindsker udledningen af næringsstoffer. Kvælstof i jorden omdannes i vådområderne gennem naturlige biologiske processer til frit atmosfærisk kvælstof, hvorved udvaskningen til vandmiljøet begrænses. Fælles for de kollektive virkemidler er, at de er frivillige, og at en del af landbrugerens jorder tages ud af landbrugsdrift mod økonomisk kompensation.
Fra 2023 forventes indsatsen for de kollektive virkemidler blive gennemført under tredje periode af vandområdeplanerne.
Status opgørelse kan findes her