Kvælstof er èt af de helt store problemer i vores havmiljø

Kvælstof er èt af de helt store problemer i vores havmiljø

Det gør at havene, fjorde og bælterne har store problemer, fortæller et dansk dokumentar program i en ny film.

Algeopblomstring, iltsvind og fiskedød, foregår netop nu hvor solen står højt på himlen og vi går sommeren i møde. I de seneste 100 år har kvælstofudledningerne forårsaget et stadigt ringere havmiljø rundt Danmark og i en ny dokumentar, sættes der fokus på hvordan og om vi i det hele taget, kan nå at ændre forholdene og løse problemerne.

Dog er vandmiljøplanen fra 1987 og de efterfølgende planer, begyndte at virke så småt.

Det fortæller DCE Professor i marinøkologi Stiig Marager i filmen vist i Videnskab.dk og på spørgsmålet om de mange vandmiljøplaner har virket, fortæller professoren i videoen, ”Ja, det har de – vi har lavere koncentrationer af næringsstoffer i vores fjorde og åbne hav. Vi har lidt færre alger og vandet er blevet lidt klarer, men der er også en betydelig forsinkelse af det her, da det tager omkring 20 til 30 år for havmiljøet at reagere fuldt ud og komme tilbage, efter vi i over 100 år har tilført meget store mængder af næringsstoffer.”

Læs hele artiklen her fra Videnskab.dk og se samtidig videoen ”Lille hav hvad nu” fra Chilbal Film. (Filmen er kritisk overfor industri, landbrug og fiskeri, men giver alligevel et godt billede af de mange forskellige problemer vores havmiljø står overfor, og løsningen af disse problemer er jo netop op til diskussion).

Som en lille opmuntring, kan man også læse artiklen I Videnskab.dk – Endelig lysner det i de danske farvande, som er udkommet kort tid efter ovennævnte artikel.