»Det er ikke mindre end en tværfaglig succeshistorie og en hel revolution indenfor havforskningen,« jubler marinebiolog ved Havforskningsinstituttet i Flødevigen, Kim Tallaksen Halvorsen, der samtidig glæder sig over, at overvågningen af plankton og fiskebestanden langs den norske sydkyst, ud mod Skagerrak, nu ikke længere skal gøres manuelt.
Det skriver forskning.no i en artikel produceret og finansieret af Universitetet i Agder.
Nu bruges der istedet kunstig intelligens, til at observere livet i havet. Smart udstyr, har i dag afløst det manuelle arbejde, hvor man nu istedet med kamera og ekkolod samt sensorer og andet udstyr proppet med kunstig intelligens, benytter algoritmer i den kunstige intelligens, til fisk og plankton, der kan vurderer fiskens størrelse og endda skelne den ene fisk fra den anden.
Kim Tallaksen Halvorsen mener, at den kunstige intelligens frigiver tid til forskerene, men at det også giver flere observationer og langt mere og sikker information. »Kameraer med kunstig intelligens bliver ikke trætte, de er på mærkerne hele tiden,« siger Halvorsen.
Introduktion til kunstig intelligens
Sammen med flere forskere fra Universitetet i Agder (UiA) og Havforskningsinstituttet udgiver Halvorsen i øjeblikket en artikel om kunstig intelligens, havforskning og såkaldt mekatronik i det videnskabelige tidsskrift ICES Journal of Marine Science.