Forskerne på det norske Havforskningsinstitut behøvede ikke sejle langt for at undersøge lokale bestande af krabber og jomfruhummere ved Vestlandet. Sidste efterår tog de af sted fra Bergen med forskningsskibet »Prinsesse Ingrid Alexandra« for at indsamle data.
Det skriver det norske Havforskningsinstitut
Vestlandet og Skagerrak er områder med begrænset viden om taskekrabber og jomfruhummere. Dette togt var det første skridt mod en bedre forståelse af de lokale skalddyrs-bestande, som både fritidsfiskere og kommercielle fiskere er afhængige af.
Overraskende mange krabber
Ved Austevoll var der rigeligt at lave, her var der i gennemsnit seks krabber pr. fælde, selvom redskaberne blev placeret tilfældigt. Sammenlignet med tidligere undersøgelser fra andre områder var fangsten lidt mindre, men krabberne lidt større.
Forskerne fandt dog flere krabber med ›svartflekksyke‹ (sorte pletter forårsaget af bakterieinfektion) i Vestlandet sammenlignet med Trøndelag og Troms. Sygdommen er normalt ikke faretruende farlig og den forsvinder som regel, når krabberne skifter skjold.
Problemer med jomfruhummere
Det var svært at finde plads til forsøgsudstyr i fjordene på grund af eksisterende fiskeredskaber og andre forhindringer. Resultaterne var derfor meget varierende, fra næsten ingen fangst til fire jomfruhummere pr. fælde – langt bedre end i andre områder.
Forskerne testede en video-metode, som bruges i andre lande, men ikke i Norge. Video-optagelser gør det muligt at tælle jomfruhummernes huler på havbunden, hvilket giver et noget mere præcist billede af bestandens størrelse.
Forsøget gav værdifuld viden, der kan bruges til fremtidig overvågning og forvaltning af lokale skalddyrs-bestande.