I dag lander svaret på, hvor slemt iltsvindet er i år, mens kampen mod kvælstoffet er sat et gear op. Arealet med iltsvind i de indre danske farvande er nu større end Fyn og Sjælland tilsammen, og er i september i år næsten 50 procent større end sidste år ved denne tid.
Det samlede areal med iltsvind er nu på 11.000 kvadratkilometer, og der er konstateret kraftigt iltsvind – mindre end 2 milligram ilt pr. liter vand. Det samlede areal berørt af iltsvind i de indre danske farvande er steget markant siden 2010. I nogle områder var op til halvdelen af vandsøjlen påvirket af overvejende kraftigt iltsvind, og det berørte vandvolumen var i september 2024 godt 80 % større end i september 2023.
I løbet af september blev iltsvindet i de danske farvande væsentligt forværret. Dette skyldes de høje vandtemperaturer og rolige vindforhold, som begge er med til at fremme ilt-svindets udvikling.
Det er særligt alvorligt, at der var udbredt iltsvind i Kattegat, da dette normalt ikke er et område, hvor iltsvind forekommer så voldsomt. Flere steder var ilten i bundvandet næsten helt væk, og i nogle områder blev der frigivet giftig svovlbrinte fra havbunden. I Limfjorden blev der fundet døde bunddyr som hummere og krabber, og der blev observeret døde fisk i september.
Iltsvindet i år var det næststørste, der er målt i september nogensinde, og i nogle områder var op til halvdelen af vandvolumenet påvirket af kraftigt iltsvind. Situationen er særligt kritisk for bundlevende dyr, fisk og planter, som er afhængige af ilt i bundvandet.
Hvis det ikke blæser mere i den kommende tid, kan iltsvindet enten fastholdes eller blive endnu værre, hvilket vil have alvorlige konsekvenser for havmiljøet. Blæst kan dog hjælpe med at tilføre ilt til de lavere vandlag, men der kræves kraftig og vedvarende vind for at forbedre forholdene i de dybere vandlag.
Dette er en alvorlig situation, som kræver både øget opmærksomhed og handling for at forhindre yderligere skade på de danske farvande.
DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi
De udsender hvert år fire iltsvindsrapporter. Rapporterne beskriver de aktuelle ilt-forhold i de danske farvande i perioderne juli-august, august-september, september-oktober og oktober-november. Det aktuelle notat gør status for udviklingen og udbredelsen af iltsvind i de indre farvande i perioden fra 29. august til og med 25. september 2024. Formålet er at dokumentere ilt-forholdene og give offentligheden et overblik over iltsvindssituationen i perioden.
Læs hele notatet her»Iltsvind i danske farvande 29. august – 25. september 2024