Klimaændringer og tabet af naturlig biodiversitet har alvorlige konsekvenser for fiskeriet, hvilket skaber betydelige udfordringer for både erhvervet og samfundet som helhed, siger forskere fra Norsk Havforskningsinstitut i et nyhedsbrev.
De skriver videre, at disse forandringer i de marine økosystemer er så komplekse og usikre, hvilket gør det uhyre svært at forudsige deres indvirkning.
Forskerne bemærker videre, at klimaændringer vil medføre ændringer i produktivitet, arts-diversitet, struktur, dynamik og robusthed i de marine økosystemer. De konstaterer samtidig også, at konsekvenserne for økosystemtjenesterne samt rådgivningen, som samfundet og forskellige industrier er afhængige af, stadig er uklare.
Erhvervet spiller en afgørende rolle i påvirkningen af de marine og kystnære ressourcer, især i områder med intens aktivitet. Dette skaber yderligere kompleksitet i forståelsen af de samlede konsekvenser af klimaændringer og biodiversitets-tab.
Tabet af naturlig biodiversitet påvirker fiskeri-industrien direkte, især hvis svækkede økosystemer fører til færre fisk i havet. Derudover kan andre sektorer som akvakultur også opleve indirekte konsekvenser.
FN’s internationale naturpanel identificerer fem primære årsager til tabet af biodiversitet: overfiskeri, ændringer i arealanvendelse, forurening, klimaændringer og invasive arter. Forskerne fra Havforskningsinstituttet forbinder disse faktorer med deres arbejde inden for marine økosystemer, fiskeri, akvakultur og fødevaresikkerhed.
Det er vigtigt at forstå, men også at håndtere disse komplekse forhold for at bevare og beskytte de marine ressourcer og sikre en bæredygtig fremtid for både fiskeriet og hav-miljøet.