En kinesisk delegation af fødevareinspektører besøger i denne uge TripleNine Fish Protein med henblik på at godkende produktionen af fiskemel og -olie til import til Kina.
Det kinesiske marked har været lukket for import af dansk fiskemel og -olie siden 2001, idet kineserne frygtede for overførsel af kogalskab på grund af forekomst af benmel i fiskemelet.
Kilde: TripleNine
Det kinesiske marked har været lukket for import af dansk fiskemel og -olie siden 2001, idet kineserne frygtede for overførsel af kogalskab på grund af forekomst af benmel i fiskemelet.
Men efter en rundbordssamtale i Kina i maj måned i år arrangeret af Danmarks ambassade i Kina med deltagelse af repræsentanter for en række relevante kinesiske myndigheder og for det danske fødevareministerium samt for en række danske virksomheder, heriblandt TripleNine, blev der opnået enighed om at udvikle og konkretisere mere vidensudveksling og handel mellem de to lande.
Det var starten på en positiv udvikling, der altså nu kulminerer med den kinesiske delegations besøg i Danmark.
Onsdag eftermiddag besøges TripleNine Fish Protein’s fabrik i Thyborøn, hvorefter turen sluttes af torsdag formiddag med et besøg hos TripleNine i Esbjerg.
Vore sikkerhedsprocedurer er i orden
– Jeg er overbevist om, at delegationen vil finde vores anlæg og sikkerhedsprocedurer helt i orden, således at vi dermed har taget et stort skridt nærmere mod at kunne eksportere mel og olie til Kina, siger TripleNine’s administrerende direktør, Christian Bisgaard.
På basis af det forventede positive resultat af den kinesiske delegations besøg forventer Christian Bisgaard, at TripleNine allerede i oktober vil sende to repræsentanter til Kina for at besøge udvalgte potentielle kunder for at træffe forberedelser til en forestående samhandel.
Aftale burde kunne afsluttes
Hos TripleNine er det Business Development Manager Yanqi Zhang Larsen, der koordinerer salgsfremstødet på det kinesiske marked.
Hun oplyser, at den kinesiske delegation er så kompetent og beslutningsdygtig, at der ved slutningen af besøget på de danske fabrikker burde kunne udarbejdes et udkast til en aftale.
– Det er et marked med et enormt potentiale, vi her taler om, understreger Yanqi Zhang Larsen.
Hun oplyser, at i 2009 importerede Kina 1,3 millioner tons fiskemel, og i 2010 forventes importen at blive omkring en million tons.
Kvalitet og miljø
– Og vi skulle have gode chancer for at trænge ind på markedet, fortsætter Yanqi Zhang Larsen. – For mens det fiskemel, der i dag importeres, kun har et proteinindhold på mellem 55 og 65%, så har vores fiskemel en langt højere kvalitet med et proteinindhold på 72%.
– Men det er ikke kun selve fiskemelets kvalitet, der bliver afgørende, fortsætter hun. – I dag går kineserne højt op i, at produktionen foregår på en miljørigtig måde, og her er vi absolut på forkant i forhold til vore konkurrenter på verdensmarkedet.
I Kina anvendes det importerede fiskemel fortrinsvis til foder til fiskeopdræt og til opdræt af smågrise.