I en helt ny befolknings-undersøgelse, der spørger ind til danskernes holdninger til og oplevelser med, indsamling af digitale medarbejderdata på arbejdspladsen, kortlægges for første gang medarbejdernes erfaringer med dataindsamling og digital overvågning på arbejdspladsen.
Analysen er udført af Tænketanken Mandag Morgen på baggrund af en spørgeskema-undersøgelse foretaget blandt et repræsentativt udsnit af medarbejdere på det danske arbejdsmarked.
Det skriver Ingeniørforeningen IDA
Hver femte medarbejder har følt sig overvåget på arbejdspladsen. Dvs. at én ud af fem lønmodtagere i Danmark har følt sig overvåget eller kontrolleret på arbejdspladsen.
Det skal dog bemærkes, at hver fjerde lønmodtager er positivt stemt overfor en sådan kontrol eller overvågning, fra deres arbejdsgivers side.
Inden digitaliseringens indtog på det danske arbejdsmarked, var tilliden mellem ledelse og medarbejdere udpræget stor, men i takt med muligheden for ekstra kontrol med de nye digitale ledelsesværktøjer, der kan måle og kontrollere den enkelte medarbejders værdi og effektivitet for arbejdspladsen, er utrygheden steget tilsvarende.
Af undersøgelsen kan man se en tydelig sammenhæng mellem, om den ansatte føler tillid fra ledelses side eller det modsatte. Sidstnævnte oplever medarbejderne sig både kontrolleret og afluret.
Det er ikke helt ligegyldigt hvilke data der indsamles
Næsten halvdelen af de danske medarbejdere synes, det er i orden med kontrol, hvis det deres sig om potentielt kriminelle handlinger. Men omvendt mener andre, at det ikke er i orden at arbejdegiver eller leder indsamler data om den ansattes sundhed og fysiske form samt den ansattes tidsforbrug på arbejdsopgaver eller deres effektivitet og udførelse af arbejdet.
Det skaber utryghed, når den ansatte ikke kender det reelle formålet med dataindsamlingen. Hele 63 procent af de danske medarbejdere oplever, at der indsamles data om dem på arbejdspladsen, men det er kun hver fjerde der svarer, at de har kendskab til de regler, der regulerer arbejdspladsens indhentning af medarbejderdata.
Undersøgelsen er blevet til i et samarbejde mellem Algoritmer, Data og Demokratiprojektet, Ingeniørforeningen IDA, HK Danmark og Dataetisk Råd.
Du kan læse hele undersøgelsen her
Der er ingen tvivl om i hvilken kategori fiskerne tilhører, for her har man for længst meldt ud, at man siger nej til kameraovervågning ombord på deres fartøjer.
De føler at det er en overimplementering af EU’s regler for fiskerikontrol og et indgreb uden proportionalitet i fiskernes personlige frihed. Overvågningens formål fremstår uklart, men opleves som ren symbolpolitik, der hverken bidrager til at sikre et bæredygtigt fiskeri eller til at løse fiskeriets reelle udfordringer.
Danske fiskere siger derfor stop – man vil ikke endnu engang være forsøgskaniner for politikernes seneste påfund og eksperimenter. Det føles som et voldsomt indgribende tiltag, når Staten tillader og deltager i 24/7 overvågning af fiskernes fartøjer og deres ansatte.