Ministeren for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Jacob Jensen’s (V) blev på samrådet onsdag den 15. marts 2023, bedt om at forklare hans indstilling til den dagsorden der er lagt frem før EUs rådsmøde for landbrug og fiskeri.
EUs rådsmøde blev afholdt mandag den 20. marts 2023 og specielt omkring fiskeriet, var der flere ting som den danske fiskeriminister var enig, men forbeholden overfor og andre punkter hvor han direkte var imod.
Især punkterne 3 til 6 havde interesse for fiskerne, hvor det handlede om især fire meddelelser fra Kommissionen om den fremtidige fiskeripolitik.
Heri blev Kommissionens hensigt slået fast, at forbedre bæredygtigheden og modstands-dygtigheden i EU’s fiskeri- og akvakultursektor.
De to første meddelelser gør status for den fælles fiskeri-politik i sin helhed og den fælles markedsordning for fiskevarer. Kommissionens fokus er her på en forbedret implementering af de gældende regler.
Ligeledes blev det slået fast, at EU på fiskeriområdet er forandret væsentligt med Brexit. Det er fundamentalt, at EU har et tæt samarbejde med tredjelande, som vi deler fiskebestande med. Særligt Storbritannien og Norge. Kun på dén måde mener Kommissionen, at vi sikrer en bæredygtig forvaltning og det bedst mulige forhold for fiskeriet mellem farvandene.
Til dette forklarede den danske fiskeriminister Jacob Jensen (V), at fiskeriforhandlingerne med Norge for 2023 er et eksempel på, »hvor skævt det kan gå og det er en sag, som jeg stadig er meget opmærksom på,« forklarede Jacob Jensen (V) og sagde videre, »Jeg mener desuden, det er vigtigt at understrege, at reglerne skal være enkle og mulige at administrere. Det er en forudsætning for en velfungerende fiskeriforvaltning,« var Jacob Jensen’s (V) udmelding her.
I meddelelsen om marine økosystemer ønsker Kommissionen, at alt fiskeri med bundslæbende redskaber forbydes i beskyttede havområder. Det syntes den danske fiskeriminister er meget vidtgående. »Den danske regering er som udgangspunkt positiv overfor Kommissionens plan for genopretning af hav-naturen. Et sundt havmiljø vil også styrke fiskerierhvervet,« fortalte han.
»Men det er i den sammenhæng vigtigt, at der fortsat er plads til fiskeri med bundslæbende fiskeredskaber i de beskyttede havområder, hvor det ikke skader formålet med beskyttelsen. Forhåbentlig kan Kommissionens målsætninger om energi-omstilling bidrage til ensartede konkurrencevilkår i fiskeri- og akvakultur-sektoren i EU.«
På rådsmødet var det første drøftelse af de fire meddelelser. Herefter forventes formandskabet at arbejde videre med udkast til rådskonklusioner.
Den danske fiskeriminister’s kommentar til Punkt 7 »fiskerimulighederne for tobis i 2023«. Forslaget er ikke på selve dagsordenen til rådsmødet. Men også for 2023 arbejder den danske regering på en fastsættelse af fiskerimulighederne i overensstemmelse med den videnskabelige rådgivning – med grundlag i de syv forvaltningsområder for tobis.
Efter Brexit er det meningen at EU og Storbritannien konsultere om kvoten for tobis, hvilket har givet stor bekymring om tobis-fiskeriets fremtid.
Storbritannien har netop fremlagt en offentlig høring om at forbyde alt tobis-fiskeri i engelske farvande. Det ser den danske fiskeriminister med stor alvor på og han understregede på mødet hvor vigtigt det er, at kvoterne er på plads inden udgangen af marts måned, så fiskeriet kan starte som planlagt op fra den 1. april 2023.
Ovenpå dette møde, er det nu formandskabet’s opgave at udarbejde et udkast til rådskonklusioner senere.