Det er, fiskeriordfører for Socialdemokratiet, Kasper Roug (S). der tager til genmæle, efter Nordjysk Fiskerikommune Netværk og den lange række af Nordjyske Borgmestre, som har taget del i debatten om udviklingen af dansk fiskeri.
Indlægget på FiskerForum.dk den 9. marts kan læses her
Kasper Roug (S) siger i sit indlæg først tak til formanden for Nordjysk Fiskerikommune Netværk og den række af Nordjyske borgmestre, som tapper ind i debatten om, hvordan vi kan udvikle dansk fiskeri.
Det glæder mig, at skribenterne ikke kan understrege nok, hvor optagede de er af at udvikle fiskeriet i en bæredygtig retning. Jeg er helt på linje og tror, at fiskeriet går en lys fremtid i møde, når blot man erkender, at der skal forandring til.
Skribenterne mener, at et mangfoldigt fiskeri er afgørende for Nordjylland. Jeg er enig, for der skal være plads til en mangfoldighed af måder at fiske på. Der er ikke tale om et hverken/eller, men i stedet om et både/og. Men vi må være bevidste om, at de forskellige fangstmetoder ikke er lige gode for havmiljøet. Og dermed for fiskeriets bæredygtighed.
Bundtrawl er effektivt til at fange fisk, men også hårdt ved havmiljøet og bestanden af fisk. Derfor skal vi kun bundtrawle i områder, hvor fiskebestanden er til det. Eksempelvis i de Nordjyske farvande, hvor vi har et stærkt erhvervsfiskeri med mange gode arbejdspladser.
Situationen er en anden i de indre danske farvande, hvor vi i Østersøen ser, at fiskebestanden har svære kår og kvoterne er banket helt i bund. For øjeblikket har det den konsekvens, at vi mister arbejdspladser i fiskeriet og i følgeerhvervene på land.
Med en trawlfri zone i Bælthavet kan vi åbne for kystfiskere, der fisker med skånsomme fiskeredskaber. Og erfaringerne viser, at det over tid vil betyde flere fisk og en mere mangfoldig natur. Derfor bakker mange miljøorganisationer også op om skånsomt fiskeri som det gode valg. Et trawlforbud vil betyde færre store både og flere mindre både. På den måde kan vi få flere arbejdspladser for den samme mængde fisk.
FiskerForum.dk kommentar: Miljøorganisationerne ynder at sammenligne med Øresund, hvor der er trawlforbud – Her oplyser man om at biodiversiteten samt fiskeriet ligger i top, netop pga. trawlforbudet – men læser man tallene fra Fiskeristyrelsens landingsrapport for blot fire kendte arter af fisk, Rødspætte, sild, skrubbe og torsk så er landingerne i levende vægt faldet de sidste 5 år med 74 procent, fra samlet 1.303 tons i 2017 til 330 tons i 2021 dvs. en manko på 973 tons – hvor er så eksistens grundlaget henne selv for garnfiskere i dette område, hvor der ikke er trawlet i de sidste 90 år (1932). Flere fiskere som FiskerForum.dk har talt med bekræfter at fiskeriet i Øresund absolut ikke er hvad det har været. Mon ikke Miljø-organisationerne bør revidere deres opfattelse af, hvad der egentligt er galt i de indre danske farvande, istedet for at skyde efter trawlfiskeriet, der helt tydeligt her – ikke er den skyldige.
(tallene kan findes i Fiskeristyrelsens landingsrapport her)
FiskerForum.dk kommentar: Logikken i, at man med et trawlforbud i Bælthavet, vil give flere mindre fartøjer et eksistensgrundlag – halter også. Hvis vi taler fiskere der lever af at afleverer deres fangster til fiskeauktionerne, så kommer de ikke til at fange fisk i de mængder som trawlerne har kunnet, dertil er der ikke nok garnfiskere til at opveje dette. Og netop mængden af fisk er afgørende her, for landes der ikke tilstrækkeligt med fisk i de mindre havne, er det ikke attraktivt og rentabelt nok for »fiskeauktionerne« at hente fisken. Det samme gælder omsætningen på isværker, kølerum m.m. her er det også mængden af fisk der er afgørende. Er først afhentningen af fisk og kølingen ikke tilstede, så dør de mindre havne som Fiskerihavne. Som ringe i vandet breder det sig til de erhverv som lever af at servicere fiskeriet, de ender også i en ond spiral af økonomisk deroute.
Kasper Roug (S) skriver videre, at skribenterne ytre, at de på linje med erhvervet vil beskytte havmiljøet bedre. Det glæder mig. For det er ikke en mulighed at fortsætte som hidtil i Østersøen. De marinebiologiske vurderinger taler deres klare sprog. Alt for længe har vi ladet stå til. I de seneste årtiers fiskeripolitik har vi ikke gjort nok. Skiftende regeringer har truffet de lette beslutninger, i stedet for de rigtige beslutninger.
Derfor er jeg glad for, at vi nu har en minister ved roret, som ønsker det bedste for dansk fiskeri og for Danmark. Og som har modet til at tale om situationen som den er og træffe de nødvendige beslutninger, der skal sikre fiskeriets fremtid.
FiskerForum.dk kommentar: Den glæde som fiskeriordføreren for Socialdemokratiet, Kasper Roug (S) her udtrykker, deles ikke af alle fiskere, der istedet mener at fiskeriministeren Rasmus Prehn (S) istedet burde have lyttet til fiskerne selv istedet for de mange »BeVarMigVel-organisationer« / Miljøorganisationer, og nu også nogle venstrefløjspartier, der med direkte usandheder taler produktions Danmark ned. Her sidst med en sammenligning, med at trawlfiskeriet er en klimasynder på størrelse med den samlede luftfartsindustri. Enhedslisten´s påstand her er, at trawlfiskeriet med deres trawl af havbunden – frigiver Co2 til atmosfæren – Men her har Søren Egge Rasmussen (Ø) gjort regning uden vært. Du kan læse hele artiklen i FiskerForum.dk her »Nu vil venstrefløjen have fiskeriet ned med nakken«.
Kasper Roug (S) skriver videre i sit indlæg, at han er glad for, at myndighederne har inviteret til dialog om både fangst-metoder og fangst-arter. Så vi i fællesskab kan starte en ny positiv spiral mod flere og sundere fisk til mere rentable priser.
FiskerForum.dk kommentar: Rentable priser dækker over højere priser, da færre landet fisk giver et mindre udvalg og dermed et pres på prisen – men hvor meget kan fiskeriet egentlig bærer af prisstigninger, når et kilo rødspættefilet i dag koster 250 kr. ved slutbruger. Når en Culottesteg kun koster 130 kr pr. kilo og en grisemørbrad (sådan hedder det i dag) koster 39,90 kr. pr. kilo på tilbud.
Så det er rigtigt når Kasper Roug (S) siger, at det er en del af Danmarks stolte kulturarv, at have stærke fiskere på havet. Derfor har vi også særligt gode forudsætninger for, at forandre fiskeriet så det bliver mere bæredygtigt – miljømæssigt som økonomisk. Vi har brug for en mangfoldighed af måder at fiske på og med god forandringsvilje går fiskeriet en lys fremtid i møde, hjulpet godt på vej af et stærkt og stolt fiskeerhverv i Nordjylland, skriver Kasper Roug (S) til slut
FiskerForum.dk kommentar: Spøgsmålet er blot om det er socialdemokratiets og venstrefløjens ideer om et dansk fiskeri der skal vinde. Et fiskeri der nu trækkes baglæns ind i sidste århundrede, eller om det er størstedelen af den nuværende danske flåde af topmoderne fiskefartøjer, der med større landinger og mindre tid på havet, præsterer lave omkostninger pr. kilo fanget fisk, som også fremviser et langt lavere Co2 aftryk også pr. kilo fanget fisk, end de mindre både. Skal de overleve eller skal det være venstrefløjens forestilling om et garnfiskeri, der i forvejen er udfordret af de mange parasitspredende sæler og skarv, som selvsamme venstrefløj beskytter med næb og klør, der skal vinde.
Fiskerne selv – er ikke i tvivl..