Islandsk trawler med i forsøg med delte trawlposer
Den store islandske trawler »Akurey’s« skipper, Eiríkur Jónsson har på det seneste arbejdet intensivt og koncentreret med Hampidjan’s grejer, for at optimerer og effektiviserer fiskeriet så meget som muligt, derfor har de en del forskellige grejer liggende ombord på »Akurey« for tiden.

Islandsk trawler med i forsøg med delte trawlposer

Den store islandske trawler »Akurey’s« skipper, Eiríkur Jónsson har på det seneste arbejdet intensivt og koncentreret med Hampidjan’s grejer, for at optimerer og effektiviserer fiskeriet så meget som muligt, derfor har de en del forskellige grejer liggende ombord på »Akurey« for tiden.

 

Hampidjan’s T90 trawl har allerede været i brug ombord på den islandske trawler i et stykke tid nu, og det har affødt en del nye ideer til at forbedre trawlposen, så selektivitets-hastigheden både kan øges og forbedres.

 

Eiríkur Jónsson var blevet spurgt om han var interesseret i at være med i en test, hvor fangstposen blev rigget på en Quickline. Forsøget og testen var noget helt nyt og ikke prøvet før. For quicklinerne var lavet med løkker og var oprindeligt fremstillet til noget helt andet. En pelagisk fangstpose med ekstra 20 meter line.

 

Det originale T90 trawlpose i 155 mm masker, fanger en god størrelse fisk hvergang. Ideén med at montere quickliner på T90 trawlposen, har været en ubetinget succes. Maskerne er helt åbne under slæbet og næsten alle undermålere og mindre fisk kan undslippe trawlet, så derfor kommer næsten alle fisk tacklet ombord, videre ind til forarbejdningen.

 

Trawlet er maskinfremstillet med et par rækker i højstyrke Dyneema, som bruges til at gå igennem løkkerne med. Så hver fangstpose er med en enkelt syet søm og uden nogen af de traditionelle snøret sømme. Så det er let at rigge og behøver ingen snøring, som man var nødt til førhen.

 

Det er en revolutionerende fangstpose, der selvfølgelig har en pris men, som sparer os for en masse arbejde. Vi bruger nu fire-panel trawlposer, som Hermann Gudmundsson ved Hampidjan Island laver til os i 135 mm masker, der fungerer endnu bedre, fortæller Jónsson videre.

 

Akurey fisker nu med delte trawlposer, hvilket betyder mindre pres på fisken under slæbet og ved produktionen i land, er man også yderst tilfredse med fiskens kvalitet når den landes. Mindre pres betyder bedre fiskekvalitet. Den islandske trawler benytter 135 mm masker i trawlposer til rødfisk og sej og rigger om til 155 mm masker i trawlposen når der fiskes efter torsk. Det fungerer særdeles godt, når vi fisker efter torsk, hvilket betyder, at vi stort set mister alt dét vi ikke ønsker at beholde, forklarer Jónsson.

 

Vælg altid den bedste maskestørrelse til jobbet
Eiríkur Jónsson tilføjede, at der har været gjort forsøg med maskestørrelsen på 110 mm til rødfisk. Da man havde den opfattelse, at 135 mm maskestørrelse havde en tendens til at slippe for mange gode rødfisk i den rette størrelse udenom. Der er foretaget mange undersøgelser omkring dette og den islandske skipper mener ikke, at nogen kan have interesse i at fiske med for små maskestørrelser. Produktionen ønsker ikke små fisk.

 

Så synspunktet omkring maskestørrelse er ved at ændre sig og der er gode grunde til, at vi vælger den optimale maskestørrelse til arten, så vi bedre kan få sorteret mere effektivt de arter vi fisker efter, slutter Eiríka Jónsson, skipper på den islandske trawler »Akurey«.

 

Du kan læse hele artiklen her på Hook & Net Magazine (engelsk)